Nyheter 7 januari 2020

Spring Uje spring tävlar i Göteborg

Filmen Spring Uje Spring, om den färre Doktor Kosmos-frontpersonen Uje Brandelius, tävlar om priset för bästa nordiska film vid Göteborgs filmfestival i slutet av månaden. Filmen är regidebut för Henrik Schyffert.

Vid en presskonferens klockan 13.00 idag släpptes programmet till den 43:e upplagan av Göteborg Film Festival – Nordens största filmfestival. Filmfestivalen visar 357 filmer från 89 länder under elva dagar.

Vid presskonferensen avslöjades även de nominerade till den 32:a upplagan av priset som bästa nordiska film. En av nomineringarna är filmen Spring Uje Spring, baserad i den hyllade scenföreställning som Uje Brandelius häromåret gjorde av sitt självbiografiska album med samma namn. Brandelius som tidigare var frontperson i gruppen Doktor Kosmos.

Regissör är Henrik Schyffert, med ett antal branschkopplingar bakom sig inklusive tiden som medlem i gruppen Whale.

Totalt åtta filmer tävlar om prissumman på en miljon kronor. Dragon Award Best Nordic Film delas ut på Dragon Award-galan den 1 februari. Priset delas ut i samarbete med Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

Årets nominerade är: Psykos i Stockholm av Maria Bäck (Sverige), Barn av Dag Johan Haugerud (Norge/Sverige), Spring Uje spring av Henrik Schyffert (Sverige), Mjölkkriget av Grímur Hákonarson (Island/Danmark/Tyskland/Frankrike), Disco av Jorunn Myklebust Syversen (Norge), Games People Play av Jenni Toivoniemi (Finland), A Perfectly Normal Family av Malou Reymann (Danmark), Charter av Amanda Kernell (Sverige).

Juryn för Nordic Competition består av: ordförande Mia Hansen-Løve (regissör, Frankrike), Yonfan (regissör, Hong Kong), Marianne Slot (producent, Danmark) och Sofia Norlin (regissör, Sverige).

Lars Nylin

Foto Triart