Nyheter 30 december 2019

Wham! vann julloppet

Julen dominerar veckans lista totalt. Wham! vann årets jullopp med Last Christmas [Columbia/Sony]. Albumlistan toppas av Michael Bublés Christmas [Reprise/Warner].

Med streamingen visar Sverigetopplistan vad merparten av oss faktiskt lyssnar på. Sällan blir detta så tydligt som vid jul och julveckans singellista är knappast ett undantag detta år. Juldominansen är total – bland annat 18 av 20 på topp 20.

Det är illustrerande att veckans bästa nykomling är Peter Jöback med en jullåt, När natten flyr [Sony/Sony] på plats 66. Innan det har Maria Carey landat på plats 2 med All I Want For Christmas Is You [Columbia/Sony] och Triad har även i år den starkaste svenska julplaceringen med Tänd ett ljus [Parophone/Warner] som 5.

Förra veckans ”sanning” att Freddy Kalas skulle vara svensk var givetvis trams. Norrmannen Freddy Kalas är 4 med sin Hey ho [Alter Ego/Universal].

En av få icke jullåtar i toppskiktet är förra veckans etta Yasin & Dree Low med XO [Madeniggamusic], den är nu nummer 3. Tidigare ettan Tones And I faller från 4 till 18 med Dance Monkey [Elektra/Warner], men kan nog antas åter klättra redan nästa vecka.

Bästa placerade ”vanliga” nya låt är även det en av Yasin, hans Pt:1 [Madeniggamusic] går in som 68.

Listan för fysisk försäljning toppas av Leonard Cohens postuma Thanks For The Dance [Sony Legacy/Sony]. Vinyllistan har en ny etta i svenska Abramis Brama med När tystnaden lagt sig [Black Lodge/Soundpollution].

På samlingslistan knyts julsäcken ihop av nya ettan Hej tomtegubbar – Barnens favoriter [Sony/Sony].

Med detta hälsar listspalten gott nytt år!

Lars Nylin

www.sverigetopplistan.se