Nyheter 28 november 2019

Timbuktu och Universal Music Publishing förlorar upphovsrättsmål

Tingsrätten dömer till Sverigedemokraternas fördel i tvisten med Timbuktu och Universal Music Publishing som gäller upphovsrättsintrång. 

Det var under valrörelsen 2018 som SD i Stockholms stad använde frasen  ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på sina affischer. Jason ”Timbuktu” Diakité och Universal music publishing ansåg att det rörde sig om ett upphovsrättsintrång i Timbuktu-verket Alla vill till himmelen men ingen vill dö från 2005.

Eftersom frasen använts på engelska av flera andra artister tidigare anser Tingsrätten att Timbuktus textrad saknar verkshöjd. Därmed skyddas den inte av  upphovsrätten.

– SD erkände att dom kände till låten och vi är helt övertygade om att dom använde den som ett led i deras tidigare meningsutbyte med Jason*, säger Martin Ingeström, vd på Universal music publishing, i en kommentar till MI.
– Det kändes viktigt för oss och Jason att markera att det inte är okej. Det är olyckligt att Tingsrätten inte delar vår uppfattning och vad detta kan innebära framöver när det gäller framför allt den ideella rätten.

 

Timbuktu själv kommenterar domen på sitt instagramkonto: ”You win some and you lose some och i detta fallet beklagar jag Patent- och marknadsdomstolens beslut. För mig är det viktigt att stå upp för det jag tror på, det är min övertygelse. Tack för allt stöd.”

Timbuktu och Universal Music Publishing ska betala rättegångskostnaderna på 275 400 kronor.

Christel Valsinger 

*Timbuktu släppte 2013 den SD-kritiska låten Svarta duvor och vissna liljor tillsammans med Kartellen.