Nyheter 12 november 2019

4 snabba Thomas Florén,Mirac

Föreningen Mirac – kort för Music-focused Interdisciplinary research and Analysis Center – är en mötesplats för svensk musikforskning. 20-21/11 är det dags för årets Mirac-konferens och MI har pratat med föreningens Thomas Florén. Inte minst om varför man i år valt Falun som plats.

Ni har flyttat till Falun i år, hur tänkte ni där?

– Vi har sedan Mirac bildades för sex år sedan varit i Stockholm. Någon kom med förslaget att vartannat år ta ut konferensen i landet. I år har vi därför valt att samarrangera konferensen tillsammans med Dalapop och DAVAHögskolan Dalarna i just Falun. Vi valde DAVA då det är en för Mirac intressant tvärvetenskaplig miljö med forskare, lärare och studenter som kanske blir morgondagens stjärnor eller aktörer i branschen. Men det här är litet av ett test som om det faller väl ut kanske blir ett återkommande inslag.

Några andra stora nyheter med konferensen?

– Vi provar i år att lägga in en punkt direkt efter den ordinarie konferensen som vi kallar för Eftersnack, 13-15. Den är samarrangerad av Mirac, Dalapop, BD Pop och Talent Coach. Den är öppen för alla och är gratis men föranmälan krävs. Vi fortsätter med förra årets upplägg med keynote, förra året var det Ola Håkansson och i år är det Per Alexandersson från Liseberg som intervjuas av professor Mats Trondman. Det kommer i fortsättningen bli ett återkommande inslag på konferenserna.

Varför valde ni just live-temat och vad kommer att hända?

– Det känns som det mesta vi fortfarande diskuterar handlar om inspelad musik. Vi har självklart debatten om festival- och klubbdöd vilket är en viktig fråga och som måste bli en politisk angelägenhet. Men sedan är det relativt lite debatt om hur livescenen och livemusiken utvecklas, hur ser en live-konsert ut om 5 år, vad har utvecklats, hur kan konsertbesökarnas upplevelse utvecklas?  Vi kan ju nu se flera fenomen som kan tyckas lite märkliga med exempelvis döda artister som är på turné med hologram. Till och med levande artister som ABBA väljer att åka på turné utan att själva vara fysiskt närvarande. Sedan är ju trenden, framför allt gällande större produktioner att de blir alltmer programmerade. Finns det någon gräns för när ett framträdande inte kan kallas live, håller begreppets innebörd att förändras? Konferensen börjar onsdag den 20/11 kl 13:00 – 14:10 med en intervju med Per Alexandersson. Vi jobbar som vanligt med korta presentation om ca 15 minuter vilka pågår under onsdag eftermiddag och avslutas med en panel. Det finns fortfarande platser kvar till både konferensen och det efterföljande Eftersnacket, anmälan kan göras på vår hemsida: www.mirac.se.

Vem är du själv?

– Jag har spelat musik hela mitt liv, under en tioårsperiod levde jag på det och turnerade i och utanför Sverige. Men jag började plugga parallellt vilket slutade med att jag doktorerade med en avhandling om svensk skivindustrin, Talangfabriken. Jag spelar fortfarande men jobbar framför allt som forskare och undervisande lärare på Högskolan Dalarna, Stockholms Universitet och Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och sedan är jag ordförande för Mirac.

Lars Nylin