Nyheter 29 oktober 2019

Sten A Olssons stipendie till Klang och Wättring

Artisten Sarah Klang och jazzmusikern Malin Wättring har tilldelats ett av landets största kulturstipendier, det från Sten A Olssons stiftelse på 300 000 kronor.

Under de senaste tjugotre åren har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal stipendier till löftesrika talanger inom skilda konstarter.

Bland 2019 års stipendiater, som vardera erhåller ett stipendium på̊ 300 000 kronor, finns skivaktuella sångerskan Sarah Klang och saxofonisten Malin Wättring.

Om Sarah Klang säger juryn:

”Att Sarah Klangs uttryck når fram har de senaste årens framgångar bevisat om och om igen. Med ett sätt att sjunga som inte lämnar någon oberörd har hon snabbt etablerat sig som en av de stora och genuint personliga rösterna i landet. Hennes känslostarka låtar hämtar näring ur såväl pop, soul som americana.”

Om Malin Wättring sägs:

”För saxofonisten, jazzmusikern och kompositören Malin Wättring är rörelsefrihet och musikaliska samarbeten avgörande. Malin Wättrings eget uttryck kan vara lyriskt och melodiskt, men också rått, pådrivande och kraftfullt. Det handlar om att lyssna och att vara lyhörd, fånga det som händer i stunden, låta musiken bli ett samtal. Utöver huvudinstrumentet tenorsax, använder Malin Wättring sig även av sopran-, alt- och barytonsax, men också klarinett, gitarr och den egna rösten.”

2019 års stipendieutdelning äger rum fredagen 6 december i Stenhammarsalen i Göteborgs konserthus.

Lars Nylin