Nyheter 21 oktober 2019

Tones And I toppar, Ghost sveper rent

Tones And I återtar efter 18 veckor tronen på singellistan med Dance Monkey [Elektra/Warner] men utmanas av tre nya svenska rapsinglar på topp 10. På albumlistorna sveper Ghost rent med en lyxutgåva av fjolårets Prequelle kallad Prequelle Exalted [Reaktor/Universal].

Förra veckans dubbeletta Dree Low tappar dock bara till plats 2 med Pippi [Top Class Music] och albumet Flawless [Top Class Music/Amuse] har samma placering.

Det betyder att den svenska rapdominansen är fortsatt stor på listorna, och mönstret består. Ny nummer 3 på singellistan är Härifrån med Dizzy och Einar [Topguyz] och ny nummer 5 är Greekazo, Yelgonzalez och Dnoteondabeat med Försent [In&ut/Amuse]. Det betyder att det teamet har tre låtar topp 10.

Z.E. gör dessutom en stark klättring från 45 till 8 med Igen [Team Platina] vilket innebär att nio av tio spår på topp 10 går att rubricera som rap.

Men det finns andra genrer i toppskiktet utöver Tones And I. Harry Styles gör exempelvis en stark entré som ny 15 med Lights Up [Columbia/Sony] och Maroon 5 klättrar från 19 till 14 med Memories [Interscope/Universal].

Etta på Heatseeker är svenska Neiked med How Did I Find You (feat Miriam Bryant)[Neiked/Warner].

Ghost är etta på stora albumlistan, men även på listorna för fysisk försäljning, vinyl och hårdrock med återutgivningen i 5000 exemplar av ett album som nu totalt legat 33 veckor på listan.

Den starkaste helt färska starten gör de återuppståndna veteranerna Sven-Ingvars. Med ny sättning återkommer Oscar Magnusson och hans band med första Sven-Ingvars-albumet på nästan 20 år, Ingenting är som förut, allt är som vanligt [Metronome/Warner], som 8 på stora listan, 2 på den fysiska och 4 på vinyllistan.

Etta på samlingslistan är fortsatt A Star Is Born med Lady Gaga [Interscope/Universal]. Vem ska kunna rubba den?

Alla fakta på www.sverigetopplistan.se

Lars Nylin