Förlag 11 oktober 2019

År 2 med Sony/ATV:s mentorprogram

Sony/ATV och Musikmakarnas har genomfört ett andra år med ett mentorskapsprogram för kvinnliga producenter. Denna gång med internationellt gästspel av amerikanskan Wendy Wang.

För ett år sedan startade Sony/ATV Music Publishing Scandinavia och Musikmakarna ett gemensamt mentorskapsprogram för kvinnliga producenter som studerar på Musikmakarna i Örnsköldsvik. Målet med mentorskapsprogrammet är att stötta kvinnliga producenter och att bidra till att utjämna den rådande obalansen inom producentvärlden. Under de första två terminerna fick deltagarna producera för olika artistprojekt, studiotid, feedback från A&R teamet, workshops med producenter som Jeff Roman (Jireel, Seedy), Adel Dadahl (Neiked) och Becky and The Birds där det diskuterades teknik, processer och allt från favorit-plugins, till den psykologiska aspekten i att mixa andra projekt vs. sitt egna artistprojekt.

Nu i höst gick startskottet för det andra året av Mentorskapsprogrammet, där sex nya deltagare i programmet kommer få arbeta med Sony/ATV:s A&R-team, gå på workshops och producera med och för artister och låtskrivare kontrakterade till förlaget.

Första träffen bjöd på internationellt besök i form av amerikanska producenten och låtskrivaren Wendy Wang som höll i årets första workshop i Sony/ATV:s studios i Stockholm. Wang har själv en mentor i världsberömde låtskrivaren och producenten Greg Kurstin (Adeles Hello, Sia etc) och är även kontrakterad till hans förlag No Expectations. Under dagen så berättade Wang om sin resa och väg till producent och tillsammans med de sex deltagarna så gick hon i detalj igenom hur hon jobbar, med låtar och med människor.

– Att få leda workshopen för mentorskapsprogrammet var en fantastisk upplevelse. Programmet bidrog till mångsidiga och naturliga konversationer som sträckte sig från produktion och mixningsteknik till den personliga rollen och kraven på att vara en producent. Jag uppskattade den intima miljön som möjliggjorde för bra dialoger. Studenterna var väldigt kunniga och hade bra frågor och insikter. Jag hoppas att de kände sig mer utrustade och exalterade över att skapa musik efter den morgonen. Upplevelsen var också en bra påminnelse till mig själv – jag kan och vet mycket mer än vad jag tror! säger Wang.

– Vårt första år var en otroligt bra start, vi som A & R-team lärde oss minst lika mycket av hela processen som deltagarna i programmet gjorde. Vår tanke med programmet har varit att ta in bra förebilder oavsett kön, bland annat för att spegla verkligheten, men det finns självklart en stor önskan om kvinnliga producenter/mentorer och föreläsare. Därför har vi under andra året dels lagt upp de olika träffarna på ett nytt sätt samt arbetat hårt för att hitta och bjuda in kvinnliga producenter som kan komma in och bidra med sina tankar, arbetsprocess, tekniska kompetens och erfarenhet. Det känns otroligt kul att vi kunde starta programmet med att bjuda in Wendy som är en producent på internationell nivå, säger Atena Banisaid, A & R på Sony/ATV.

– Det känns otroligt kul att rulla igång säsong 2 av programmet och att vi kan höja nivån ytterligare med Wendys medverkan. Det som också har varit väldigt glädjande och peppande är att nivån och kvaliteten på årets deltagare är riktigt hög, och kanske framför allt att de alla säger ”jag är producent”, vilket inte har varit en självklarhet tidigare. Det är väldigt kul att utvecklingen går åt det hållet, kommenterar Sony/ATV:s VD Johnny Tennander.

– Vi är från Musikmakarnas sida så glada över det initiativ Sony/ATV har tagit för våra kvinnliga producenter. De som deltar är väldigt tacksamma och peppade och vi är övertygade om att programmet kommer att bidra till att stärka kvinnorna som producenter, ge dem ökat självförtroende att våga ta plats, utjämna skillnader och bidra till en mer jämställd musikbransch. Tack Sony/ATV! fortsätter en nöjd Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna.

Lars Nylin