Nyheter 1 oktober 2019

4 snabba Alvora Larsdotter, Baggpipe Studios

Den Stockholmsstudio som många i branschen fortfarande kallar ”EMI-studion” heter sedan några år Baggpipe Studios. Det var i regi av Alvora Larsdotter, VD på Baggpipe, som studion i förra veckan firade 50 år. På bilden Alvora med Jan ”Harpo” Svensson, en av artisterna som gjort studion till en av dom stora hitfabrikerna i svensk musik.

När Baggpipe-gänget öppnade dörrarna var det redan en rejäl kö utanför studion i Skärmarbrink i södra Stockholm. På plats fanns åtskilliga av dom producenter och låtskrivare som dominerar dagens verksamhet i en studio som alltså fyller 50. Men i vimlet syntes också många av dom som gjort studion smått mytomspunnen. Björn Skifs, som spelade in Hooked On A Feeling här, Harpo som satte Moviestar och andra hits i huset, medlemmar i Gyllene Tider, Kjell Andersson som bl.a. producerade Ulf Lundell och Wilmer X. På plats fanns även Bengt Palmers – husproducent från 1971 och många år framåt. Palmers höll även tal efter Alvora Larsdotters välkomstord och hade skrivit en historia över det i höst 80-åriga hus som först var biografen Kaza, sedan rullskridskopalats, och från 1969 alltså studio.

Hur blev festen?

– Helt magisk – vi har fått så många fina tack-hälsningar nu efteråt om att det var den bästa och roligaste festen på länge och så mycket hurrarop om hur vi bevarat och utvecklat studion. Den feedbacken stärker oss enormt och gör vårt kreativa kollektiv stolt! Att det skulle komma så många gäster som verkat i studion från 1969 tills nu är oslagbart – både så många kära återseenden och nya härliga möten.

Varför bestämde ni att fira?

– Av flera anledningar – dels för att vi själva är så måna om att få ta del av all historia som sitter i väggarna och sen har vi ju förstått hur mycket det här huset har betytt för så otroligt många. Liksom vi har ju flera före oss levt 24/7 i studion som blivit som ett andra hem under många år. Vi vill göra alla tidigare aktörer och medarbetare rättvisa genom att fortsätta utveckla och skapa i den här unika miljön som byggdes som en systerstudio till Abbey Road-studion i London. Jubileet förtjänas att uppmärksammas och firas tillsammans med alla de som gett studion liv i 50 år – nu hoppas vi på lika många år till!

Vad ur studions äldre historia fascinerar dig själv mest?

– Oj! Det är så mycket som gjorts så det är omöjligt att välja en grej – det är klart att det är häftigt att så många världsstjärnor har spelat in här – allt från Beyoncé till Lady Gaga men framför allt att det är ett ställe som bidragit till att människor i hela världen har blivit berörda av fantastisk musik.

– Som vår kära studiovän Bengt Palmers uppmärksammat oss på – så har 7 låtar med svenska artister legat etta på Billboard – varav 5 gjorts i den här studion. Det säger ganska mycket! Sen finns naturligtvis massa roliga anekdoter om hur låtar skapats, vem som var tilltänkt från början och hur slumpen ibland spelar in på vad som blir en världshit – precis så som låtar blir till hos oss idag.

Vad har Baggpipe på gång nu och framöver?

– Vi fortsätter 50 års-jubiléet och gör vårt bästa för att både förvalta historien och föra kulturarvet vidare, både som inspelningsstudio i särklass men även som en kreativ plattform och levande mötesplats för industrin. Det sker fascinerande oväntade möten här varje dag. För att allt fler ska kunna njuta av och uppleva studion så satsar vi stort på att göra huset mer tillgängligt för uthyrning av olika typer av musikevent, releasefester, filmscreenings, writing camps, o.s.v. På förlags- och managementsidan expanderar vi och söker en till A&R/projektledare.

– Många av våra låtskrivare har också artistprojekt – bl.a EEVA har precis släppt sin debutsingel och musikvideo Jimmy From The Gym som vi lanserar nu med The Other Songs i Storbritannien och Amuse. Vi är ett litet team med enorm kapacitet och kan vara med i hela kedjan, från att en låt skrivs med en artist och vårt inhouse-team, spelas in och mixas tills dess att den kan genomföras live i t.ex huset – så det roligaste som finns är att samarbeta med andra partners som har samma driv och passion för det vi gör.

Lars Nylin