Nyheter 17 september 2019

4 snabba: Filip Adamo, nöjesentreprenör

MI har gjort en 4 Snabba med Filip Adamo, alltid närvarande musikentreprenör.

Just nu är Filip Adamo aktuell som nöjesansvarig på Södra Teatern i Stockholm, men också som inblandad i Dolly Styles just avslutade turné och en dokumentär om Eric Bibb.

Hur gick turnén med Dolly Style?

– Dolly Style i Brazil Jacks cirkustält blev precis så bra som vi drömt om, och lite till. En underbar miljö som passade Dolly Style och deras fans perfekt. Ett segertåg med utsålda konserter och extrainsatta stolar för att möta efterfrågan. Över 22 000 sålda biljetter och 24 föreställningar runt hela Sverige är ett styrkebesked. Vilka fans! Vilken fest!

Hur blev du involverad i dokumentären om Eric Bibb?

– Tillsammans med min vapendragare Rennie Mirro driver vi ett produktionsbolag, Brian Flanagan Productions. Rennies pappa är Eric Bibb och han är ett av den internationella bluesvärldens största namn idag. Tillsammans med Eric och Ola Lindholm (manus & regi) ville vi berätta hans unika historia. En historia som handlar lika mycket om musik som om att hitta en plats, mental eller fysisk, där hans ursprung och färg inte spelar någon roll. Och han kände sig redo att berätta den historien. Det blev en fantastiskt stark och gripande föreställning som efter två kvällar på Rival gav sig ut på turné och visades på SVT i lördags. Något av det viktigaste jag fått vara involverad i. Se den, visa den för era barn, diskutera den med varandra. Vi får inte göra om samma misstag igen.

Länk till SVT Play: https://www.svtplay.se/video/23422170/eric-bibb-tales-from-a-blues-brother

Vad gör du annars just nu?

Hornstull Beer Garden och Teatern under bron är över för i år och fullt fokus som nöjesansvarig på Södra Teatern. Vi har precis öppnade en ny foajébar, Groggen, med programpunkter fem dagar i veckan och på fredagar har vi liveklubbar. Vi strök entréavgiften och hoppas vi alla kan samlas här över ett par schyssta groggar och kul happenings. Det landade i över 70 programpunkter för Stockholmarna att ta del av utan entré eller gästlistor.

Vad tycker du är mest intressant i övrigt i branschen, från din utsiktsplats?

– Mest intressant. Oj. Kan inte sägas tillräckligt ofta. Den nedmontering av kulturen som pågår är skrämmande och direkt farlig. Just nu skickar beslutsfattarna ut ransoneringskuponger till en kulturell fattigmanssoppa. Vi måste därför ta diskussionen en gång för alla vem som ska finansiera den fria oberoende kulturen när kommun, stad och landsting överger skeppet. På sociala medier är alla rörande överens om hur viktigt det är med ett rikt kulturliv. Men vem ska stå för notan?

Lars Nylin