Nyheter 5 augusti 2019

4 SNABBA: Filip Hiltmann, Marketing & PR Manager/Luger

Cardi B, Mabel och Snail Mail har ställt in, men bl a Jorja Smith, Titiyo, Little Dragon och Ray BLK har tillkommit. Det händer alltid mycket de sista dagarna före Way Out West. Vi tog en koll med Filip Hiltmann på arrangerande Luger.

Vad får man inte missa på årets festival?

– Kvaliteten. Det är ganska sällsynt med en festival som lägger så mycket tid och eftertanke på område och artistbokningar som Way Out West. Med artister som Solange, Jorja Smith, Christine and the Queens och Stormzy på affischen tror jag att det här kan bli ett definierande jag-var-där-år. Men fastna inte bland de större namnen, även vårt undercard innehåller både spets och bredd – Yung Lean, Tirzah, Connan Mockasin och KOKOROKO får absolut inte missas. Guldkornen är många i år.

Cardi B lämna nyligen beskedet att hon ställer in. Hur sover man efter en sån avbokning bara några veckor före festival?

– Det är självklart ett jätteavbräck. Nu hade vi ändå möjlighet att på kort tid kunna presentera Jorja Smith på sista sloten på torsdagen, vilket känns mäktigt. Jorja har tagit enorma kliv under året och känns i dag som en typ av headlineartist som Way Out West ska kunna ha och positionera sig på festivalkartan med. Särskilt när du kollar på helheten och hur den bokningen sitter ihop med det övriga programmet.

Någon nyhet för i år som ni vill lyfta fram lite extra?

– Festivalen kommer i år att vara helt fri från engångsartiklar i plast och blir dessutom klimattransparent. Det betyder att klimatavtrycket för bland annat mat, dryck, transport, boende och energi kommer att redovisas. Detta är en viktig del i utvecklingen i vårt hållbarhetsarbete och något vi hoppas fler aktörer kan inspireras av att kolla närmare på. Kan även passa på att lyfta fram årets mat- och dryckesutbud som känns väldigt 2.0 på flera sätt. Kom hungrig!

Hur hanterar ni det nyinförda rökförbudet?

– Det kommer att finnas tydligt utmärkta rökområden på festivalområdet. Att ta en cigarett på festivalområdet ska inte vara svårt, även om den nya lagen blir en omställning är det något alla måste förhålla sig till.

Christel Valsinger