Nyheter 21 juli 2019

Max Martin anklagad för plagiat

Katy Perrys låt Dark Horse anklagas för att vara ett plagiat på en kristen rap-låt släppt fem år före Perrys hit. På tisdag är Max Martin kallad att vittna i den pågående rättstvisten, som en av upphovspersonerna bakom Perrys låt.

Upphovsrättsintrånget gäller likheter mellan det underliggande beatet i Dark Horse och låten Joyful Noise, med artisten Marcus Gray. Gray går idag under artistnamnet Flame. Grays låt släpptes 2008, medan Katy Perrys kom 2013. 

Eftersom Max Martin, tillsammans med Dr Luke, har producerat låten, är han kallad att vittna i domstolen  i Los Angeles på tisdag. Katy Perry själv gav sitt vittnesmål i fredags och angav då att hon inte hört låten Joyful Noise när Dark Horse skrevs. 

Fallet jämförs i amerikansk media med det som gällde Robin Thicks Blurred Lines och Marvin Gayes Got To Give It Up. Också där rörde plagiatanklagelsen sound och beat. Domslutet som kom i vintras, fällde Thick och låtskrivarpartnern Pharrell Williams för upphovsrättsbrott.

Här finns Joyful Noise på Youtube och här finns Dark Horse.

Mer om rättegången finns bl a på Billboard.

Christel Valsinger