Nyheter 16 juli 2019

STIM, SAMI och Svensk Live efterlyser nationell vision för scenmusiken

Kulturminister Amanda Lind bör ta fram en reformagenda för att säkra de svenska livescenerna. Det skriver företrädare för musikorganisationerna STIM, Svensk Live och SAMI i en debattartikel i Expressen.

Svenska livescener som Debaser i Stockholm, Kajskjulet i Halmstad och Verket i Umeå har den senaste tiden tvingats lägga ner eller flytta. Sverige slår sig för bröstet för sin musikexport i form av artister, producenter och låtskivare. Samtidigt blir det allt svårare för konsertarrangörer att skapa den plattform som behövs för att lägga grunden för sådan framgång.

”Det är ett systemfel när samhällets huvudsakliga förhållningssätt till livescener är krav och begränsningar. Livescenerna förtjänar aktiv stöttning, såväl lokalt och regionalt som nationellt.” Det skriver Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim, Joppe Pihlgren, verksamhetschef Svensk Live och Stefan Lagrell, vd SAMI i en debattartikel i Expressen. De uppmanar kulturminister Amanda Lind att tillsammans med Sveriges kommuner ta fram en reformagenda för den svenska livescenen.

Artikeln presenterar flera förslag till hur förutsättningarna för konsertscenen kan förbättras. Exempelvis rimligare regler för bullernivåer och ersättningslösningar för konsertarrangörer som tvingats stänga pga renovering eller liknande.

Läs hela artikeln här.

Christel Valsinger