Förlag 2 juli 2019

IN MEMORIAM Tommy Tysper

Den svenska musikbranschen har gjort en stor och sorglig förlust. Producenten och låtskrivaren Tommy Tysper har lämnat oss, 44 år ung.

Tommy föddes i Norrbotten, då som Tommy Pawlicki, och inledde musikbanan med egna bandet Tommy Tysper & The Kids på dåvarande Planet Records i slutet av  1980-talet. På 1990-talet började han att samarbeta med Ola HåkanssonStockholm Records och var bland annat producent för A-Teens första album med eget material.

Själv lärde jag känna Tommy när han levererade material till Amy Diamonds andra album. Det första hade blivit en jättesuccé och bland annat med draghjälp av den framgången hade popkartan börjat veckla ut sig framför Tommy och hans kollegor Marcus Sepermanesh och Gustav Jonsson, stora popvärlden började rycka och locka. Men det fortsatte likväl att komma starka låtar till oss på bolaget Bonnier Amigo, jag minns hur ytterst professionell jag tyckte att Tommy var i det säkert pressade läget.

Senare blev det meriter med allt från Zara Larsson och Elliphant till Skrillex och Major Lazer och inte minst 2010 med Lana Del Rey. 2015 flyttade Tommy till Los Angeles men fortsatte att vara delägare i Ten Music fram till att allt tog slut 1 juli.

Tack för alla strålande poplåtar, Tommy Tysper.

Lars Nylin