Nyheter 4 juni 2019

iTunes i Graven

Som förväntat innehöll keynoteanförandet vid Apples pågående utvecklarkonferens WWDC beskedet att iTunes nu skrotas och ersätts av tre separata Mac OS-appar som täcker in musik, podcasts och Tv.

Det hade ryktats om förändringen sedan april och dagarna innan WWCD-konferensen i San José hade Apples iTunes-sidor på både Facebook och Instagram tömts på innehåll.

iTunes sjösattes formellt 2001 men den stora starten var när butiken öppnades 2003. iTunes startades i en tid av Pirate Bay, Napster och andra fildelningspirater och ändrade med en lättanvänd butik i grunden hur låtar och album konsumerades. iTunes blev dock aldrig lika stora i Sverige som i många andra länder.

Analytiker ser draget nu som en del i Apples vision att vilja betraktas mer och mer som en nöjesplattform, inte som någon som ”bara” levererar teknik att konsumera musik, poddar och Tv-streaming.

I detta kommer, förutsätter man, streamingtjänsten Apple Music att spela en alltmer central roll i Apples verksamhet. Apple Musics duell med Spotify blir alltmer uppmärksammad och har under det senaste året fått följder som när Apple gick ut med offentliga uttalanden om Spotifys politik i ämnet ersättning till låtskrivare. Spotify har i sin tur klagat hos EU över Apples policy för appförsäljning.

Musikindustrin följer upp nyheten så snart nya fakta kommer.

Lars Nylin