Nyheter 4 juni 2019

Ganneviksstipendiet till Merit Hemmingson

För sjunde året i rad delade på måndagskvällen Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut årets stipendier vid en ceremoni på Dieselverkstaden i Nacka. En av de sex mottagarna av stipendiet på 500 000 var Merit Hemmingsson.

Sex konstnärer inom kategorierna bild och form, dans, film, teater (delat pris) och musik fick ta emot Ganneviksstipendiet om 500 000 kronor vardera och en statyett skapad av konstnären Bea Szenfeld. Prisutdelare var Anna Söderbäck, styrelseledamot i Ganneviksstiftelsen och Konstnärsnämndens direktör.

Stipendierna möjliggörs genom en omfattande donation från finansmannen och konstsamlaren Per Gannevik. Vid hans bortgång, inrättade Konstnärsnämnden år 2012 Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål vars syfte är att, enligt donatorns vilja, stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.

Motiveringen för Merit Hemmingsson lyder:

”Få musiker har förmågan att vara avantgarde och folkliga på samma gång. För detta krävs en egen ton och ett unikt förtroende för publiken. Hon har begåvats med båda. Under 1960-talet var Nalen hennes hemvist, där hon bildade kvintett med afroamerikanska jazzmusiker, tillika kvinnor – för tiden oerhört uppseendeväckande. Men det verkliga pionjärskapet föddes med den stora förälskelsen: Hammond B3. Genom att tolka befintlig folkmusik på ett så främmande instrument som hammondorgeln väckte hon liv i vårt kulturarv. Med sina moderna arrangemang tillgängliggjorde hon en musiktradition som för den breda allmänheten hade legat i träda.”

Tidigare har bl a Neneh Cherry och Ale Möller fått musikstipendiet.

Lars Nylin