Nyheter 14 maj 2019

John Lundvik från spotlight till spotlight

Sveriges finalist i veckans Eurovision Song Contest byter från spotlight till spotlight. Från ledande låtskrivare till artist i världens största TV-show. John Lundvik är dessutom aktuell med sin första EP.

För den breda massan var John Lundvik relativt okänd innan den kraftfulla segern i Melodifestivalen med Too Late For Love. Men redan i fjol kom han trea med My Turn. Tillsammans har de två singlarna i dag streamats över 26 miljoner gånger.

Det var dock som låtskrivare som Londonfödde men Växjöuppväxte Lundvik först gjorde avtryck i musikindustrin. Han har skrivit musik till filmer och TV-serier – exempelvis serien Empire och filmen Snabba Cash och har arbetat med en rad svenska och internationella artister, som Isac Elliot, Anton Ewald och Sanna Nielsen. Han komponerade också tillsammans med Jörgen Elofsson 2010 låten som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet, When You Tell The World You’re Mine. I Melodifestivalen 2014 gick han till final som ensam upphovsman till Anton Ewalds bidrag Natural. I år representerar han alltså Sverige i Eurovision Song Contest, men är också är en del av låtskrivarteamet bakom Storbritanniens bidrag Bigger Than Us med Michael Rice.

– Jag lever verkligen min dröm. Att få följa upp Melodifestivalen och det makalösa Eurovision-äventyret med mer ny musik och en egen turné känns helt fantastiskt. Att få gästa dessa fina städer i Sverige och dessutom få möjlighet att bjuda våra nordiska grannländer på konsert är så spännande. Jag är så stolt och glad över att The Mamas har valt att följa med mig även på denna resa. Teamkänslan vi har är svårslagen och helt ovärderlig, säger John Lundvik i ett pressmeddelande.

Efter ESC ligger Lundviks fokus på turnén med Diggiloo. Han har sagt till Expressen:

– Det är väldigt skönt att veta att man har världens bästa sommarjobb som väntar. För det är också att blanda nytta med nöje. Jag har ju två barn till exempel och de får ju följa med på många av stoppen och vara en del av det här. Så pappa åker ju inte bort och försvinner hela sommaren utan man är ganska närvarande.

Till samma tidning sa Lundvik om den eventuella internationella fortsättningen på finalen:

– Någonstans vill jag ju bli gammal med musiken så det gäller att vara ganska smart i de val man tar just nu. För nu står ju hela Europa och Sverige med öppna armar för att jag ska kunna jobba väldigt, väldigt mycket om man vill. Men jag tror att man måste komma ihåg att njuta av det här också och inte jobba slut på sig själv bara för att det går.

I höst väntar turné på egen hand med start den 1 oktober på Cirkus i Stockholm.

Finallåten i Tel Aviv är skriven av Anderz Wrethov, Andreas Johansson och John Lundvik själv. Förlagsmässigt gäller: Wrethov Music/Andreas Stone Music/manus. John Lundvik finns skivbolagsmässigt på Warner Music. 

Lars Nylin