Nyheter 23 april 2019

Spännande Aviciinyhet

Nästa år kommer det en biografi över Avicii. På papperet den mest spännande biografinyheten i musiksammanhanget på länge, tycker MI:s Lars Nylin.

”Du borde skriva en biografi om Vilhelm Moberg!” När min vän Eva för länge sedan blev redaktör på det stora bokförlaget tog hon inte i lite när hon ville testa mig på bokidéer som jag kunde tänkas tända på som vid tiden helt oprövad författare. Hon tog i från tårna.

Jag nobbade lyckligtvis förslaget, trots att det var både smickrande och lockande att ens associeras med den mäktige författaren och debattören från 1950- och 60-talens alla kontroversiella svenska sammanhang.

Men tanken att skriva en biografi har funnits där sedan dess. Oftast har tankarna då gått mot musikbiografier. Att det inte blivit något är en blandning av andra bokprojekt och, inte minst, en stor dos respekt för uppdraget att tolka ett livsverk. Det blir lätt rapsodiskt, medhårsstrykande, blekt.

Därför känns det helt rätt att det blir samhällsreportern Måns Mosesson som gör den första officiella biografin över fenomenet Avicii, nyheten kom lagom till ettårsdagen för Tim Berglings så sorgliga bortgång. Jag känner inte Mosesson men hans meriter, inklusive Stora Journalistpriset, och nuvarande journalistik på Dagens Nyheter talar för sig själv.

Det var länge sedan jag kände sådan nyfikenhet inför en biografi. Berglings märkliga, mäktiga och till sist så tragiska resa från pojkrummet på Östermalm till självmordet i Oman är det man brukar kalla ”larger than life”. Tyvärr blev slutkapitlet en även bokstavlig uppfyllelse av det uttrycket.

Det krävs nästan en steg från något till något radikalt annat för att det ska bli bra biografier. Därför var det extra trist att påbörjade biografier över Kent och senare Thåström pausats eller lagts ner (beroende på vem man lyssnar på).

En stark biografi över Avicii kan sälla sig till de viktigaste som gjorts över svenska artister. Utöka raden av namn som Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Freddie Wadling och Barbro Hörberg.

Ingen har väl missat att det i dag finns en lysande biografi över Vilhelm Moberg? Mannen i skogen av Jens Liljestrand. Där fick Moberg till sist sin ideale skildrare. Jag hoppas och tror att Tim Bergling postumt hittat sin.

Lars Nylin