Nyheter 9 april 2019

JOHANSSON om Spotify, TikTok, Boomplay mm

Spotify är eventuellt på gång med några nya funktioner som ser spännande ut, däribland att flera användare ska kunna lägga till låtar samtidigt på privata spellistor.

—–

Resumé genomförde nyligen en längre intervju med Zara Larsson och Sara Sjöström kring deras samarbete med kinesiska Huawei. Sedan tidigare har artister som Petter och Tove Styrke samarbetat med varumärket. Zara Larsson säget bl a i intervjun:

– Det är ju alltid lite osäkert, för det finns alltid en risk att det händer någonting som man inte hade kunnat förutse. Det där gäller ju från båda håll, det kan lika gärna vara jag som gör något knasigt som Huawei känner att de inte kan stå för. Jag kanske orsakar en skandal som Huawei inte känner att de vill associeras med. I värsta fall får man väl bara avbryta samarbetet.

Resumés artikel

—–

Afrikanska streamingtjänsten Boomplay har tagit in motsvarande närmare 200 miljoner kronor från flera investerare. Boomplay har haft en bra tillväxt på sistone, och har nu 42 miljoner aktiva prenumeranter.

Joe He, CEO på tjänsten, säger:

– We are extremely grateful to Boomplay’s new and past investors for their continued faith and support which has enabled Boomplay to reach this landmark milestone. Music has no borders, and we’re committed to providing a rich and high-quality music experience for all users – not just in Africa, but around the world.

Pengarna kommer dels användas för att expandera tjänsten i fler länder, men också till nya licenser med olika rättighetshavare i branschen.

—–

TikTok har lanserat funktionen Spotlight, som ska fokusera på musik från indie-artister. Avdelningen ska vara ännu mer musikinriktad än den ”vanliga” varianten av appen, och göra det möjligt för artister att direktdistribuera musik upp till appen.

Tanken är att Spotlight ska fokusera på olika regioner successivt, i ”tävlingssäsonger”, och först ut är musik från Japan och Korea. Top 100 låtar ska röstas fram genom att användare helt enkelt använder låtarna, liksom att 10 musiker kommer utses och få priser för att utveckla sina karriärer ytterligare.

—–

För ett par veckor sedan skrev vi om MySpace som på något sätt lyckats radera 50 miljoner låtar som laddats upp till tjänsten under 12 års tid. Huruvida det verkligen var ett misstag, eller bara ett sätt att komma undan kostnader för lagringen av 150 terabyte data, har diskuterats en del sedan dess. Liksom om det kan finnas licensbaserade orsaker bakom kulisserna.

Nu har The Internet Archive lyckats komma över 500 000 av de förlorade låtarna. Det var ett forskningsprojekt som i sluttet av nollnoll-talet helt enkelt laddade ned batchar av mp3-filer från MySpace (en slags motsvarighet till att rippa YouTube, fast utan själva rippandet).

The Myspace Dragon Hoard (2008-2010)

—–

Enligt Wall Street Journal hade Apple Music 2 miljoner fler betalande abonnenter februari i USA än vad Spotify hade, 28 miljoner vs Spotifys 26 miljoner. Enligt uppgifterna ska Apple Music också fortsätta att växa procentuellt snabbare än Spotify.

—–

MIDiA har tagit fram en rapport som fokuserar specifikt på den latinamerikanska marknaden och streaming. Rapporten tittar på vilka olika aktörer som är verksamma på de olika marknaderna, hur demografin och betalningsviljan ser ut, hur olika spellistor presterar osv.

New MIDiA Latin American Streaming Report

—–

Spotify verkar testa ett antal nya intressanta funktioner i sin app, så som t ex en funktion att använda en ”sleep timer” som stänger av uppspelningen efter en viss tid, när man förhoppningsvis har somnat.

En annan funktion är möjligheten att med hjälp av en kod kunna koppla flera användare till samma spellistor, vilket t ex skulle underlätta det kollektiva urvalet av låtar till alla miljoner förfester runt om i världen.

Dessutom verkar Spotify, enligt MSPoweruser, testa den integrering av Google Maps som tidigare signalerats om, där man skulle kunna styra Google Maps direkt genom Spotify för att underlätta navigation när man t ex kör bil.

Ytterligare en Spotify-nyhet är att det nu är 25 låtar som nått minst 1 miljard uppspelningar på tjänsten. Det var One Dance av Drake som först passerade nivån för ett par år sedan.

Hela listan

DI Digital har för övrigt gjort en genomgång av vilka investeringar många av de tidiga anställda på Spotify gjort, som t ex Niklas Ivarsson, Petra Hansson, Andreas Ehn, Gustav Söderström och Jonathan Forster. Många av de som kom in tidigt i bolaget har liksom Daniel Ek och Martin Lorentzon gjort sig en bra peng på börsintroduktionen. Investeringarna spänner över ett brett spektrum, från nätapotek och frakttjänster till AI-företag och fertilitetsappar.

Stenrika på Spotify – så investerar de nu

—–

Den nigerianska streamingtjänsten uduX har skrivit licens med Universal Music Group. Licensavtalet gäller både den nigerianska och den internationella katalogen. Ezegozie Eze, General Manager för Universal Music Nigeria säger: – This partnership extends our reach and makes our artists’ music even more accessible to Nigerian music lovers. We are delighted to be the first global music company to partner with uduX and look forward to bringing the extraordinary creativity of our artists to as many Nigerian users as possible.

—–

Lästips 1: How AI Solves the Unclaimed Royalties Problem

Lästips 2: Songwriters vs Big Tech: Has The Tide Turned?

—–

Daniel Johansson