Nyheter 19 mars 2019

Auddly blir Session

I samband med den pågående branschkonferensen SXSW i USA offentliggjordes att Auddly numera inte heter Auddly, utan Session. Dessutom presenterades det ekosystem för rättigheter som utvecklas, Creator Credits.

Den digitala revolutionen i musikindustrin genererar spännande möjligheter, men hanteringen av rättigheter skapar ibland stora svårigheter för musikskapare (artister, låtskrivare, producenter, musiker) att få korrekta credits och ersättning för sitt arbete. Creator Credits ska råda bot på det och vara ett ekosystem för musikrättigheter som sömlöst täcker hela låtens levnadscykel från skapandet i studion till lyssnarna på streamingtjänsterna.

Tillsammans med Universal Music Group, Avid (Pro Tools), MXM Music (Max Martin) och med stöd från metadatastandarden DDEX presenterades lösningen på SXSW i fredags. Grundarna Niclas Molinder och Björn Ulvaeus berättade att Creator Credits är ett proof-of-concept-initiativ som testas tillsammans med ovan nämnda parter till och med november 2019. Därefter är målet en plug-and-play-lösning som är öppen för alla bolag och organisationer i musikindustrin att ansluta till.

Niclas Molinder säger:

– Skaparnas rättigheter är min främsta hjärtefråga och vi är extremt glada att visa upp den här lösningen som vi så länge jobbat på i det tysta. Jag är övertygad om att det bästa sättet att involvera kreatörer i datainsamlingen är tidigt i skapandeprocessen, redan i studion. Tack vare Sessions teknologi och våra fantastiska partners kan vi autentisera skaparnas data hela vägen, vattentätt och enkelt för alla parter.

I ett pressmeddelande beskriver Session hur man hanterar metadatan:

”Avid implementerar Sessions open source-teknologi i Pro Tools för att per automatik tracka skaparnas credits och identifierare i processen (IPI, IPN och ISNI) redan i studion, där credits enkelt kan bli adderade till låten under hela processen.

Metadatan färdas och spåras därefter via musikindustrins ‘DDEX RIN’-format till de skivbolag, förlag och andra organisationer som behöver den för korrekt registrering. “Credits-paketet” inkluderar identifieringskoder för låtskrivare (IPI), artister (IPN), och den växande ISNI-koden. Informationen sammanförs per automatik med ISRC (recording identifier) och ISWC (composition identifier), och gör det möjligt för streamingtjänster och dess användare att ta del av skapardatan direkt. (Idag hanteras dessa koder manuellt, vilket är en stor orsak till inkorrekt data)

När låten finns tillgänglig på streamingplattformarna möjliggör Session för fansen att ta direkt del av automatiserad, korrekt credits-information kring sina favoritlåtar och följa musik skapad av specifika låtskrivare, musiker och producenter.”

Avids aktie tog ett glädjeskutt på börsen, från 4,90 USD innan nyheten avslöjades, till närmare 7 USD under måndagen. Vivendi påverkades inte lika mycket.

Daniel Johansson