Nyheter 5 mars 2019

4 SNABBA: Annah Björk/aktuell med boken ”Ni måste flytta på er”

Med Ni måste flytta på er vill journalisten och författaren Annah Björk teckna berättelsen om en revolution, startad av kvinnor inom popmusik. Vi tog kontakt för 4 Snabba.

Hur gick arbetet med boken till? 

– Jag var djupt fascinerad av den positiva och peppiga rörelse jag såg hos artister som Charli XCX, Tove Lo och andra. Hur de bröt gamla konventioner om hur kvinnliga popstjärnor ska vara, och rev strukturer och gamla sanningar i en resande fart. Jag läste boken The Riot Grrrl Collection och insåg att det faktiskt går att dra en rak linje mellan Bikini Kills Kathleen Hanna och dagens popstjärnor som Zara Larsson. Det som var radikalt för 30 år sedan har blivit mainstream i dag. Genom att resa till Los Angeles och andra amerikanska städer ett stort antal gånger och göra massor av intervjuer och på andra sätt gå i artisternas fortspår började jag teckna en berättelse om en revolution.

– Tanken var från början att skildra några av de kvinnorna och de milstolpar som lett oss dit vi är i dag. Men när jag började skriva och intervjua insåg jag att det inte går att lyfta kampens segrar utan att skildra vad man slagits mot, det man slåss mot än i dag.

Är du mer eller mindre optimist över utvecklingen efter att ha gjort den? 

– Vissa dagar har jag varit så ledsen att det gör ont. Över hur illa det ser ut och hur långsamt förändringen går. Musikbranschen har verkligen otroligt mycket att göra upp med. Samtidigt är jag otroligt hoppfull och stolt över hur kvinnor organiserat sig och slitit för rätten till sin röst, sina pengar och sin sexualitet. Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte och vi kommer se tillbaka på de här åren och de här artisternas kamper och vinster som något avgörande.

– Men, som Kathleen Hanna säger i boken, det är inte upp till kvinnor att ta det slutliga steget till en jämställd, gemensam bransch eller värld. Bara de som sitter på makten kan göra det.

Hur tycker det det ser ut i journalistiken? 

– Den stereotypa rockjournalisten har ju alltid varit en man. Det har säkert skrämt bort potentiellt 50 procent av alla läsare (de som gillar girl power!) – från att läsa musikjournalistik men i förlängningen också från att lyssna på musik. Jag har alltid stridit för kvinnliga artister men även för att få in ett annat perspektiv och en annan blick i den svenska musikjournalistiken.

Vad har du på gång framöver?

– Jag ska ut och prata om boken och hoppas kunna utveckla den i flera andra former. Och fortsätta skriva om popkultur och samtid i viktiga kontexter. Det är väldigt intressanta tider vi lever i för en journalist och författare! Sen tänkte jag påbörja mitt nästa projekt.

Lars Nylin

Fotnot: Ni måste flytta på er släpps den 8 mars på Mondial Förlag.