Nyheter 12 februari 2019

4 SNABBA Suvi Richter/processledare, Manifestdagen

På fredag är det dags för SOM:s Manifestdagen inklusive Manifestgalan. MI har pratat med Suvi Richter, som jobbar med vinjetten processledare inför indiebolagens stora dag.

Några stora nyheter i år?

– Det är jättemycket nytt. Manifestorganisationen och Svenska Oberoende Musikproducenter har tagit ett jättekliv detta år vad det gäller att renodla konceptet och tänka mer på representation inte minst gällande genre och stil. Detta är ju Sveriges mest genre-breda gala och det ska vi verkligen ta vara på, på alla möjliga sätt, nu framöver. Vi har blivit med många nya vänner och samarbeten också vilket är jätteroligt. Manifestgalan och alla kopplade evenemang från seminarierna till Manifest showcase handlar om så mycket mer än endast prisutdelning. Manifest har lyfts av flera nyckelpersoner i det Svenska musiklivet och branschen som en utav de allra viktigaste mötesplatserna i musiksverige. Vi behöver mötas och prata med varandra. Sverige må vara världens tredje största inom musikexport men det är också ett land med liten befolkning där resurserna behöver optimeras – med resurser menar jag inte endast pengar eller lokaler och sådant, utan även, till exempel, kunskap, idéer och nätverk. Alla behöver inte leka ihop på fritiden men vi måste kunna diskutera gemensamma frågor och samarbeta på organisationsnivå. Så att säga.

Vad händer på panelsidan?

– SOM har fått hjälp av sina vänner i närbesläktade branschorganisationer och samarbetspartners för att få ihop en intressant seminariedag med fokus på bolagens, förlagens och managements frågor och med särskild fokus på mindre bolag och verksamheter med färre anställda, eller inom mer nischad eller smalare genre och stil. På eftermiddagen kommer vi att diskutera allt från musikvideons status till nyheter från EU i det nya copyrightdirektivet. Det finns även en superintressant programpunkt om Music cities och night time economy med lite extra fokus på Stockholm då vi nu råkar ha galan här 2019. Förmiddagen är vigd åt musiker och musikskapare, där vi valt ett par intressanta workshops som ska stärka dem och ge dem fördjupade kunskaper och verktyg för att på ett hållbart sätt och långsiktigt kunna förvalta sin konstnärliga och kreativa verksamhet.

Och live?

– Live blir det fokus på folk i bred mening – folkigt och folkligt – där alla artisterna har också på olika sätt ett väldigt starkt budskap som klickar fint i Manifests värderingar och syfte. Vi sammanfattar det gångna året och blickar framåt.

Vad har du själv på gång?

– Massvis med roligt. Har börjat kika på att arbeta mer internationellt och det finns flera roliga produktioner som väntar runt hörnet. Har också nyligen släppt musik och haft videopremiär för min första filmproduktion i SVT. Kommer att spela in nytt material i Amsterdam i slutet av mars. Livet leker.

Alla fakta om program och nominerade finns här: http://manifestgalan.se/nyheter/

Lars Nylin