Nyheter 4 december 2018

Mest spelat på Spotify 2018

Spotify har nu presenterat 2018 års största artister, album och låtar på tjänsten. Drake dominerar globalt medan Avicii blev Spotifys mest spelade artist i Sverige 2018.

I dag presenterar Spotify vilka artister, album, låtar, poddar och annat som definierade musikåret 2018 för 191 miljoner lyssnare runt om i världen. Den torsdag 6 december kommer även den årliga Wrapped-sajten presenteras, med nya funktioner som ger alla Spotify-användare en bild av sina personliga lyssningsvanor under 2018.

Drake är den mest spelade artisten i världen under 2018 med mer än 8,2 miljarder streams, därmed stärker han sin position som den mest spelade artisten någonsin på Spotify. Drake kan även stoltsera med det mest spelade albumet (Scorpion) och den mest populära låten (God’s Plan). Post Malone, XXXTENTACTION, J Balvin och Ed Sheeran skuggar Drake på listan över mest spelade artister globalt.

Sett till lyssnandet i Sverige är Avicii den artist som spelats allra mest under 2018, följt av Post Malone och Hov1. Aviciis tre fullängdsalbum återfinns bland årets 10 mest spelade album, medan Without You blir den mest spelade låten i Sverige.

Globalt är Ariana Grande, med 48 miljoner lyssnare i månaden, den mest spelade kvinnliga artisten 2018 på Spotify och tar därmed över tronen från Rihanna som haft titeln under de tre senaste åren. Ariana Grande har släppt flera stora hits under året tillsammans med fjärde albumet Sweetener och hennes senaste singel thank u, next (som har över 210 miljoner streams i dagsläget).

Dua Lipas självbetitlade album med hits som New Rules och IDGAF blev ett av de fem mest spelade albumen i världen under 2018. Dua Lipa, Cardi B, Taylor Swift och Camila Cabello tog resterande platser på listan över de fem mest spelade kvinnliga artisterna under året.

I Sverige är Sia den mest populära kvinnliga artisten 2018, tätt följt av Dua Lipa och svenska Molly Sandén och Veronica Maggio.

“2018 har varit ett fantastiskt musikår, och unikt för i år är att det är stora omvärldshändelser som har varit med och format vilken musik vi har vänt oss till och uppskattat allra mest. Aviciis otroligt tragiska bortgång i april fick fansen att finna tröst i musiken, och hiphopens explosionsartat ökande intresse gör sitt tydliga avtryck både bland mest spelade artister och låtar” säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify. “Den yngre, digitala generationen är tydligt med och sätter agendan när artister som Hov1 och Post Malone är Sveriges mest uppskattade”.

Mest streamades det på midsommarafton, minst den 5 november.

Mest spelade artister i Sverige 2018

1. Avicii

2. Post Malone

3. Hov1

4. Ed Sheeran

5. Drake

Mest spelade kvinnliga artister i Sverige 2018

1.Sia

2.Dua Lipa

3.Molly Sandén

4.Ariana Grande

5.Veronica Maggio

Mest spelade svenska artister och grupper i Sverige 2018

1.Avicii

2.Hov1

3.Håkan Hellström

4.kent

5.Z.E

6.Norlie & KKV

7.Molly Sandén

8.Lars Winnerbäck

9.Veronica Maggio

10.Petter

Mest spelade låtar i Sverige 2018

1,Without You – Avicii

2.These Days (feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen) – Macklemore, Jess Glynne, Rudimental

3.Hon dansar vidare i livet – Hov1

4.God’s Plan – Drake

5.Mer för varandra – Estrad, Norlie & KKV

6.Remind Me to Forget – Miguel, Kygo

7.Better Now – Post Malone

8.Rockstar – Post Malone

9. In My Mind – Dynoro, Gigi D’Agostino

10.Sad! – XXXTENTACION

Mest spelade album i Sverige 2018

1.Post Malone – Beerbongs & Bentleys

2.Hov1 – Gudarna på Västerbron

3.Drake – Scorpion

4.Ed Sheeran – ÷

5.XXXTENTACION – ?

6.Dua Lipa – Dua Lipa

7.Avicii – Avicii

8.Avicii – True

9.Post Malone – Stoney

10.Avicii – Stories

 

Spotifys globala 2018-topplistor:

Mest spelade artister 2018

Drake är världens mest populära artist med mer än 8,2 miljarder streams i år. Han får sällskap på topplistan av Post Malone, XXXTENTACION, J Balvin, och Ed Sheeran. J Balvin är debutant på topp 5-listan och har tagit sig dit med hjälp av hits som X (med Nicky Jam) och Like It (med Cardi B).

1.Drake

2.Post Malone

3.XXXTENTACION

4.J Balvin

5.Ed Sheeran

Mest spelade kvinnliga artister 2018

Ariana Grande, som släppte sitt fjärde album Sweetener i augusti, toppar listan följt av Dua Lipa, Cardi B Taylor Swift och Camila Cabello.

1.Ariana Grande

2.Dua Lipa

3.Cardi B

4.Taylor Swift

5.Camila Cabello

Mest spelade låtar 2018

Trots att sommaren dominerades av In My Feelings, är Drakes God’s Plan faktiskt den låt som har spelats allra mest 2018. Post Malone har också två låtar på topp 5-listan med rockstar (feat. 21 Savage) och Psycho (feat. Ty Dolla $ign).

1.God’s Plan – Drake

2.Sad! – XXXTENTACION

3.rockstar (feat. 21 Savage) – Post Malone

4.Psycho (feat. Ty Dolla $ign) – Post Malone

5.In My Feelings – Drake

Mest spelade album 2018

Drake släppte sitt senaste album Scorpion 29 juni, och det dröjde inte länge förrän hans musik spelades 10 miljoner gånger i timmen. Dua Lipa har gått starkt under året med sitt självbetitlade debutalbum, och Ed Sheeran håller sig kvar i toppen med förra årets succéalbum ÷.

1.Scorpion – Drake

2.Beerbongs & Bentleys – Post Malone

3 ? – XXXTENTACION

4. Dua Lipa – Dua Lipa

5.÷ – Ed Sheeran*

Mest spelade Spotify Original-podcasts 2018

Spotify fortsätter satsa på podcasts och har utökat sitt utbud av originalinnehåll. Här är några av de original-podcasts som har uppskattats mest på Spotify globalt under 2018:

1.Fest & Flauschig

2.The Joe Budden Podcast with Rory & Mal

3.Dissect

4.Amy Schumer Presents: 3 Girls, 1 Keith

5.TALK-O-MAT

Mest populära podcast-kategorier globalt 2018

1.Brott & mysterier

2.Komedi

3.Nyheter & Politik

4.Hälsa

5.Konst

Till sist en intressant spaning; 2018 har varit ett starkt år för nordisk musik, där 61,3 % av streams på nordiska artister härrör utanför Norden. Hela 72,3% av lyssnandet på svenska artister på Spotify kommer från andra länder än Sverige.

Lars Nylin