Nyheter 23 oktober 2018

Videomästaren hyllad

År 2000 blev videoregissören Johan Camitz oskyldigt offer för en droguppgörelse i New York. Nu hyllas han av bröderna Jens och Christoffer von Reis i en dokumentärfilm.Camitz gjorde bl a videon till Eagle-Eye Cherrys Save Tonight (bilden).

Johan Camitz, som i i jobbsammanhang skrev sitt namn Jhoan, var under 1990-talet en av Sveriges mest framgånsrika musikvideo- och reklamfilmsregissörer. Han var precis på väg att starta ett produktionsbolag i Los Angeles med bl a Spike Jonze involverad när Camitz tragiskt dog i en bisarr bilolycka i New York i augusti år 2000. Camitz, som bara råkade passera förbi, blev överkörd efter en drogrelaterad skottlossning på Manhattan.
Dokumentären handlar förutom om Jhoan Camitz själv även om tidsandan och den kreativa stämning som rådde i Stockholm under årtiondet. Musik, nattklubbar och inte minst reklam satte plötsligt Sverige på kartan.
Medverkande i dokumentären är nära vänner och kollegor till Camitz. Som Jonze, Eagle-Eye Cherry, Hannes Holm, Mel C, Johan Renck, Johan Lindeberg, Maria Tamander med flera.
Eagle-Eye Cherry framför mot slutet av filmen en finstämd nyinspelning av låten Save Tonight som Camitz, för tjugo år sedan, gjorde musikvideon till.

-Jhoan Camitz liv var på många sätt som texten i Save Tonight. Därför känns kopplingen mellan låten och Jhoans liv självklar, säger Jens von Reis till MI.

Dokumentären är regisserad av Jens och Christoffer von Reis. Jens har bl a producerat pop kulturella program som Eighties, Nineties och Retro för SVT. Christoffer jobbar som reklamfilmsregissör. Detta är deras första gemensamma projekt.

-Responsen har varit varm och kärleksfull. Många menar att den är udda. Kanske inte så konstigt egentligen då Jhoan själv levde i nuet och var ytterst säregen, fortsätter Jens von Reis.

Camitz – en annan tid, en annan plats visades i fredags på SVT och finns nu på SVT Play.

Lars Nylin