Nyheter 28 november 2017

MELODIFESTIVALEN Warner slår (åter) rekord

Vid Melodifestivalen 2016 stod Warner Music för 50 procent av startfältet med bolagets totalt 14 bidrag. I Melodifestivalen 2018 slår man det rekordet när man ställer upp med 17 bidrag av 28.

Inget annat musikbolag har varit i närheten av den siffran sen Melodifestivalen antog sin nuvarande form 2002. Warner Music har dominerat musiktävlingen de senaste åren och haft stora framgångar med artister som NANO, Wiktoria, Måns Zelmerlöw, Mariette, Loreen, Sanna Nielsen, Samir & Viktor och Hasse Andersson.

– Vi är väldigt stolta över årets startfält. Det har varit en lång process där vi rivstartade redan för sex månader sen. Det ska bli väldigt spännande att jobba vidare med numren och utvecklingen av artisterna. Jag är säker på att flera av våra artister kommer ligga högt på Spotify-listorna i vår, säger Robert Skowronski, A&R Director Warner Music Sweden, som tillsammans med Camilla Bjering von Zweigbergk, åter igen har huvudansvaret för satsningen.

Bland Warners bidrag i år finns etablerade artister som debuterar i tävlingen, som Rolandz (med Robert Gustafsson) och Jonas Gardell. Dessutom återkommer ett par artister som etablerat sig starkt genom tidigare medverkan som Mariette, Samir & Viktor, Jessica Andersson och Kalle Moraeus.

Utöver dessa finns debutanter som John Lundvik och Dotter, som båda tidigare medverkat som låtskrivare åt andra artister i Melodifestivalen. Andra debutanter är tonårsidolen Elias Abbas som under hösten haft stor framgång med låten Min Queen, Emmi Christensson som är en av landets mest etablerade musikalstjärnor och fick sitt genombrott genom att spela huvudrollen i musikalen Phantom Of The Opera i London, samt nykomlingen Barbie Escobar.

Ett lite oväntat namn som ställer upp är Polens största popstjärna Margaret. Margaret har etablerat sig i Sverige och många europeiska länder genom flera hits senaste åren. Förra året hade hon en stor hit i Sverige med låten Cool Me Down och har synts mycket i svensk TV och på de svenska scenerna. Det är första gången i Melodifestivalens historia som en polsk artist är med och tävlar.

Förutom tolv egna artister har Warner fem artister genom distribution och samarbeten. Felicia Olsson, Ida Redig och schlagerveteranen Kikki Danielsson genom Maria Molin Ljunggren och Bobby Ljunggrens nystartade bolag Freebird Entertainment. Liksom Mimi Werner respektive vandringsartisten Stiko Per Larsson genom BMG, med Mattias Wachmeister vid A&R-rodret.

Lars Nylin

Samtliga deltagare i Melodifestivalen 2018 hittar du här