Förlag 11 maj 2017

E-Type först ut i musicless-kampanj för upphovsrättsskyddad musik

Sami och Stim gör för första gången en gemensam kampanj för att uppmärksamma värdet av skyddad musik. Kampanjen bygger på nätfenomenet ”musicless music videos”. Först ut är E-Types 1990-talshit This is the way.

– Jag skrattade högt när jag såg vad de gjort med min video. Det är kul att bli påmind om det vi gjorde då. Samtidigt är det här en viktig fråga. Musiken har ett värde som det är värt att betala för, säger Martin ”E-Type” Eriksson.

Målgruppen för kampanjen är näringsidkare som spelar musik i sina lokaler, såsom gym, kaféer, restauranger och butiker. Poängen är att visa på det kommersiella värdet av att spela riktig musik, till skillnad från så kallad friköpt musik.

– Att erbjuda riktig musik betalar sig. Riktig musik väcker känslor som i sin tur leder till mätbara resultat. Vare sig det är i form av ökad försäljning eller nöjdare medarbetare så vet vi att en investering i musik stärker varumärket, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på Sami.

Bra och relevant musik gör att kunder vill spendera mer och att anställda trivs bättre. Enligt en färsk undersökning från  HUI Research i samarbete med Soundtrack Your Brand ökade snittförsäljningen i en restaurangkedja med 9,1 procent när man spelade varumärkesanpassad musik i lokalerna. På motsvarande sätt säger 44 procent av de tillfrågade i en undersökning från Demoskop, 2011, att de skulle lämna en offentlig miljö, butik eller liknande om de spelar ”fel” musik.

– Med Riktig musik. Riktiga känslor. vill vi visa att det finns både en affärsnytta och en större nytta med att betala för skyddad musik. Ett medvetet musikval kan påverka både kunder och resultat positivt – samtidigt som man bidrar till det svenska musikundret, säger Peter Lindström, chef Members & Market på Stim.

”Musicless music videos” uppstod när österrikaren Mario Wienerroither beslöt sig för att börja lägga ljudeffekter istället för musik på populära musikvideor. Den mest sedda är hans version av David Bowies och Mick Jaggers Dancing in the Streets.

Genom att utsätta kända svenska musikvideor för samma behandling vill Sami och Stim visa på vilken roll musiken har för hur vi upplever världen. Första videon att släppas i kampanjen är en musicless version av E-Types eurodance-anthem This is the Way, regisserad av Matt Broadley. Filmen kan man se här: https://www.youtube.com/watch?v=h8XyQR82ezM

Kampanjen Riktig musik. Riktiga känslor. är framtagen av Lennox PR och kommer att spridas i sociala medier och i Samis och Stims egna kanaler samt på kampanjsajten www.riktigakanslor.se.

Fakta om Riktig Musik. Riktiga känslor.

Avsändare: Sami och Stim
Idé och produktion: Lennox PR
Ljudläggning: Henrik Meierkord och Fabian Cooper
Grafisk form: Andrea Norden
Kampanjsajt: Nordic Byte

Lars Nylin