Nyheter 27 maj 2016

FÖRLAG Rekordsiffror för Stim

Stim nådde nya rekordsiffror 2015. Intäkterna för låtskrivarnas och kompositörernas upphovsrättsorganisation växte till 1,8 miljarder kronor – mer än någonsin tidigare.

Bakom rekordsiffran finns bland annat svenska låtskrivares framgångar på de internationella topplistorna. Utlandsintäkterna ökade med drygt tjugo procent mot 2014 och den största ökningen kommer från Nordamerika, Norden och övriga Europa. I topp ligger Nordamerika, där intäkterna ökat med över hundra procent jämfört med 2014.

Ett annat starkt växande intäktsområde är online och nya medier. Stims intäkter från onlineområdet ökade med 75,9 miljoner, vilket motsvarar 28 procent. Här drivs utvecklingen primärt av två faktorer: de digitala musik- och filmtjänsternas fortsatta tillväxt i Sverige och övriga världen, samt av Stims intensifierade arbete att teckna direktlicenser för onlineområdet.

Totalt sett delade Stim under 2015 ut 1,5 miljarder kronor till anslutna musikskapare – också det en rekordsiffra. Pengarna avsåg 1,6 miljoner olika verk, en stigande siffra som tydligt visar på en trend: antalet verk som Stim fördelar till, växer i takt med att den digitala marknaden växer. Antalet kanaler blir fler och mer individuellt anpassade, vilket i sin tur skapar utrymme för att fler verk framförs.

Under 2015 passerade Stim 80 000 anslutna musikskapare och förlag – det är en ökning med 15 000 sedan 2010.

– Det är naturligtvis mycket glädjande att kunna uppvisa ”all time highs” för 2015. Det är inte bara ett kvitto på att den kollektiva förvaltningsmodellen står sig väl på marknaden, utan också på att Stim fortsatt är ett attraktivt val för både upphovspersoner och kunder, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen i ett pressmeddelande.

Länk till Stim 2015

https://stim2015.stim.se/#section-head

Lars Nylin