Nyheter 2 februari 2016

4 SNABBA Ametist Azordegan/Konferencier Manifestgalan

Manifestgalan, tjo och tjim och priser i regi av SOM (Sveriges oberoende musikproducenter) på fredag på Nalen i Stockholm. Ametist Azordegan, bland annat bekant radioröst, är den som guidar publiken genom kvällen.
Hur förbereder och närmar du dig uppgiften?
– Jag är bäst när jag har inlevelse och total närvaro, när jag liksom har tillgång till mitt känsloregister. För att kunna göra så krävs det att jag är avslappnad och fri från oro. Därför brukar jag se till att jag har stenkoll på ”stommen” i evenemanget, för att sedan kunna bara vara fri där inuti. Stommen består av en förståelse för vilka publiken består av, vad är evenemangets syfte, vilken information är det viktigt för arrangören att jag kommunicerar, och så ett riktigt tydligt körschema på det. Körschemat skriver jag alltid om själv för då har jag hela showen i ryggraden, samt att den ska vara enkel att förstå vid en anblick där på scenen. Och så har jag med åren omedvetet utvecklat knep som man tar till om saker inte blir som man tänkt sig live. Jag tror också på att det är lite roligt om det blir fel, om man själv inte tar sig själv på så stort allvar utan har kul tillsammans med publiken.
Vilka meriter har du som värd för galor?
– Framförallt det att jag varit kreativ producent och programledare för mitt eget live-radioprogram ”Kärleksattacken” i ca 8 år. Jag har liksom stått på scen nästan varje vecka i 8 år och varit värd. Dessutom byggde det programmet på väldigt mycket spontanitet och att artisterna fick ”ta över” programmet och köra över mig. Så jag är expert på livesituationer, att släppa kontrollen men ta tillbaka allting så man ändå hamnar rätt i körschemat. Utöver det har jag varit konferencier för väldigt många galor, däribland för Roskilde Festival i 3 år. Jag var konferencier för deras näst största scen Arenascenen som tog ca 20 000 personer. Det var mäktigt. Jag fick bland annat presentera PJ Harvey vilket är oförglömligt.
Om du tvingad välja; peka på EN personlig favorit bland de nominerade.
– Då blir det faktiskt Cleo som jag leder galan ihop med. Hon är nominerad som Årets Live, och jag tycker att hon är en av de bästa liveartisterna jag någonsin sett.
Vad pysslar du med i övrigt?
– Just nu skriver jag på en historiebok om den svenska hiphopmusiken. Den är kontrakterad på Natur & Kultur och ska komma ut 2017. Jag ser fram emot att det blir klar.
Fotnot: alla fakta om Manifestdagen: http://manifestgalan.se/
Lars Nylin