Förlag 7 december 2015

BRANSCH Samlade marknadsandelar för musikbolag och musikförlag

I ett nytt samarbete samlar musikbolagens branschorganisation Ifpi och musikförlagens branschorganisation Musikförläggarna från denna vecka listor och marknadsandelar för musikförlag respektive musikbolag. För första gången i Sverige listas även vilka som står bakom den populäraste musiken. Samtidigt blir radiolistan med marknadsandelar offentlig. MI är stolta att få agera presentatör av dessa nya fakta.

Veckans nyheter innebär fyra nya spännande inslag i Musikindustrin.se. Länkar till samtliga finns i slutet av artikeln.

1) Musikförläggarna och Ifpi Sverige tar från och med nu varje vecka fram diagram över de svenska skivbolagens och musikförlagens respektive marknadsandelar. Siffrorna i diagrammet bygger precis som topplistorna på statistik från Sverigetopplistan.

2) Musikförläggarna lanserar en ny låtskrivartopplista. Tidigare har man i Sverige bara kunnat se vilka artister och skivbolag som toppat listan över de mest spelade och konsumerade låtarna, men från och med idag går det alltså även att se vilka låtskrivare och musikförlag som ligger bakom respektive låt. Den nya listan bygger på statistik från Sverigetopplistan och publiceras varje måndag på www.musikindustrin.se/topplistor. Denna vecka toppas listan av låtskrivarna Ed Sheeran, Benjamin Levin och Justin Bieber med låten Love Yourself, skriven till Justin Bieber.

3) Musikförläggarna har också tagit fram listan ”Topp 20 svenskskrivet, en topplista avseende de 20 mest konsumerade låtarna i Sverige där en eller flera svenska upphovspersoner har en andel i låten (men där artisterna kan vara utländska). Högst upp denna vecka ligger låten Ett sista glas, en irländsk folkvisa med svensk text av Lars Forssell, arrangemang av Ulf Björlin och framförd av Miriam Bryant.

4) Sist men inte minst har Ifpi gjort det möjligt att MI:s läsare får se radiolistan och marknadsandelarna för radio. Listan på Musikindustrin.se är en topp 50 men marknadsandelarna är baserat i Topp 100.

– Musikförläggarna arbetar kontinuerligt för att upphovspersoner och musikförlag ska få credit i olika sammanhang, exempelvis saknas detta fortfarande på flertalet streamingtjänster. Tittar man på listor som Billboard Hot 100 och UK Single Chart i brittiska Music Week så har man sedan länge kunnat hitta information om låtskrivare och förlag, medan vi helt saknat detta i Sverige. Det är därför väldigt glädjande för alla upphovspersoner och musikförlag i Sverige att vi nu äntligen kan presentera en bra låtskrivartopplista, med tydlig information om vilka det är som har skrivit musiken, säger Eric Hasselqvist, styrelseledamot i Musikförläggarna och förlagschef för Publishing Company TEN.

Ludvig Werner, VD på Ifpi, kommenterar nyheterna:

– Sverigetopplistan fyller 40 år ganska precis nu och det är verkligen trevligt att vi kunna göra denna intressanta uppsamling av listor och marknadsandelar ihop med Musikförläggarna. En del av innehållet har funnits sedan tidigare i andra länder, men att det på detta sätt görs som en gemensam satsning mellan musikbolag och musikförlag är vi ganska ensamma om. Här finns även inslag som är helt unika för oss. Sammantaget tycker jag det blir ett kul tävlingsmoment i allt detta. I ett nästa steg hoppas vi att vi kan bryta ner marknadsandelarna till labelnivå, i dagsläget redovisas de på distributörsnivå.

Länkar till alla nyheter:

Topplistor:
http://www.musikindustrin.se/topplistor/topp-100-singel/
http://www.musikindustrin.se/topplistor/topp-20-svenskt/
http://www.musikindustrin.se/topplistor/topp-20-svenskskrivet/
http://www.musikindustrin.se/topplistor/topp-40-radiomonitor/

Lars Nylin