Nyheter 25 maj 2015

POLAR MUSIC PRIZE Kvinnliga artister hyllar Emmylou

När Polar Music Prize delas ut 9 juni hyllas Emmylou Harris av några bekanta svenska sångerskor: Nina Persson, Anna Ternheim, First Aid Kit, Rebecka Törnkvist och Sara Isaksson.

Nina Persson, Rebecka Törnkvist och Sara Isaksson uppträder med Tulsa Queen, Anna Ternheim med Goodbye, Loney Dear med Can You Hear Me Now samt First Aid Kit med Red Dirt Girl. Detta avslutas med en gemensam tolkning av Love Hurts.

Den andra vinnaren. Evelyn Glennie, hyllas genom att Mika Takehara framför Thirteen Drums av Maki Ishii, slagverkarna i Kungliga Filharmonikerna framför Credo in US av John Cage och Mattias Ståhl är solist i A Charles Ives Quadlibet.

Prisceremonin leds av Stefan Forsberg, VD för Stockholms Konserthus. Medverkar gör Kungliga Filharmonikerna samt ett namnkunnigt husband bestående av Georg ”Jojje” Wadenius, gitarr, Robert Elovsson, keyboard, Johan Lindström, steel-guitar, Nisse Törnkvist, trummor och Andreas Unge, bas. Konstnärligt ansvarig, arrangör och dirigent är såsom tidigare år Hans Ek.

Efter prisutdelningen följer en bankett i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm där hyllningarna fortsätter. Den unga slagverksensemblen GOT Motion under ledning av Per Björkqvist framför Led Zeppelins Kashmir. Jill Johnson med band framför Boulder to Birmingham och First Aid Kit framför den egna låten Emmylou. I år firas också grundaren av priset Stig ”Stikkan” Anderson med ett potpurri med några av de mest kända sångerna framförda av Tommy Körberg, Sanna Nielsen, Barbro Svensson och Per Andersson, allt i ett arrangemang av Anders Glenmark.

Lars Nylin