Nyheter 19 september 2014

4 SNABBA Annele Hencz Mortimer-Hawkins/Polydor

I förra veckan meddelade Universal att bolaget fogar samman ett antal av sina svenska etiketter under paraplyet Polydor. MI kontaktade Polydor-ansvarige Annele Hencz Mortimer-Hawkins för en 4 SNABBA.

Vad var bakgrunden till omstruktureringen?

– Vi har varit lite otydliga och ville med nya namnet samla Universal Musics svenska avdelning under ett starkt varumärke. Med paraplynamnet Polydor får vi en tydligare artistinriktning på de underetiketter vi jobbar med: Sonet Grammofon (Lars Winnerbäck, Kent, Jerry Williams, Sofia Karlsson m.fl.), Stranded (Håkan Hellström, Markus Krunegård, Goat, m.fl.) och Reaktor Recordings (Ghost, Spiders mfl).

Varför blev just Polydor valt som namn?

– Vi ville ha ett klassiskt labelnamn som passade oss och de artister vi samarbetar med och valet föll naturligt på Polydor.

Kan vi räkna med mer utgivning än tidigare och vad är på gång?

– Oj, vi har mycket nytt på gång. Vi är med om helt overkligt stora framgångar med Tove Lo som Peter Hart signade till Polydor för något år sedan. Länge sedan jag var med om en nykomling som fullkomligt exploderar i hela världen samtidigt. Nummer 8 på iTunes i USA, nästan två miljoner sålda singlar, nummer 16 på Billboard Hot 100, 80 miljoner views på Youtube, 130 miljoner streams på Spotify! Helt galet! Nästa vecka släpper i princip hela världen hennes album. Peter Hart jobbar även med ny musik från Urban Cone som jag tror väldigt mycket på. Vi släpper Zara Larsons debutalbum nästa vecka. Nicholas Johansson jobbar bl a med Sofia Karlsson som släpper ett fantastiskt album i mitten på oktober och Ola Salo som medverkar i Så mycket bättre i TV4. Isse Samie jobbar med nytt album från Deportees, nya låtar med Teddybears m.fl.

– Annat som är på gång just nu är att vi söker en A&R-manager till Polydor, för att utveckla avdelningen ytterligare och satsa ännu mer på svensk musik som kan slå i Sverige och i världen.

Slutligen, vilken är din egen Polydor-favoritplatta genom åren och varför?

– Hmm.. svårt, finns så många. Men jag väljer något med James Brown. Funk och soulgenren har legat mig varmt om hjärtat sedan tidiga tonåren.

Lars Nylin