Nyheter 13 februari 2014

GRAMMIS The Fooo får Spotify-sponsrade priset Årets innovatör

På grammisgalan på Cirkus onsdag 19 februari kommer priset Årets innovatör att tilldelas bandet The Fooo. Utöver utmärkelsen tilldelas The Fooo en marknadsföringskampanj till ett värde av 200 000 kronor i Spotify.

I år är det fjärde året i rad som Spotify är stolt sponsor av priset Årets innovatör, ett pris som delas ut tillsammans med IFPI Sverige och tilldelas en artist eller ett grupp som sticker ut med sin kreativitet och sitt nytänkande. Priset syftar till att uppmärksamma användningen av sociala och digitala medier och belönar kreativa och originella sätt att främja musik och bygga relationer med sina fans.

Prismotivering: The Fooos filosofi är att vara tillgängliga för sina fans som får vara med och bestämma var gruppen ska uppträda härnäst. Köpcentrum, gator och torg blir till scener där ingen åldersgräns eller biljettsumma begränsar publiken. Uppträdandena filmas och sprids på sociala medier. The Fooo är inte upphöjda idoler som är omöjliga att nå, de gör fansen delaktiga i deras karriär. Tre och en halv miljon visningar på gruppens YouTube-kanal visar att lojaliteten är besvarad.

– Vi är väldigt stolta över priset och vi skulle inte ha kunnat göra det utan våra fantastiska fans, de betyder verkligen allt för oss, kommenterar medlemmarna i The Fooo. Vi har alltid fokuserat på att ha nära relation till fansen, lyssnat noga på deras kommentarer och idéer och därför förtjänar de detta priset precis lika mycket som vi gör.

– The Fooo har verkligen blivit ett fenomen över en natt, ett fenomen som ingen kunnat undgå, säger Sofie Grant, presschef på Spotify. Med en stark relation till sina fans och flitigt användande av sociala medier har killarna i The Fooo skapat en plattform där fansen fått ett unikt inflyttande i gruppens karriär.

Övriga nominerade till priset var i år Britta Persson, Daniel Adams-Ray, Avicii och Veronica Maggio.

Priset Årets innovatör delas ut i alla de nordiska länderna i samarbete med DMA i Danmark, Spellemann i Norge, Grammis-arrangerande IFPI i Sverige och på EMMA Gaala i Finland.

Claes Olson