Nyheter 24 oktober 2013

DIGITALNYTT Notiser

I USA minskar nu intäkterna från downloads, samtidigt som streamingintäkterna ökar. Samtidigt samarbetar Rhapsody med Best Buy i en kampanj som innebär att varje cd-köp i någon av kedjans butiker får en gratis månad abonnemang på streamingtjänsten.

För första gången sedan iTunes Store släpptes i USA 2003, syns nu en nedgång i intäkterna från downloads, säger Nielsen Soundscan. Hittills i år handlar det om en nedgång på fyra procent. Under förra året ökade streamingintäkterna med 59 procent i USA, och det är tämligen troligt att USA nu har inlett en liknande utveckling som Sverige såg 2011, när downloads gick när första året, jämfört med året innan. Det ska bli mycket intressant att se hur Apple kommer att reagera. Flera andra marknader har rapporterat samma sak under innevarande år, t.ex. Frankrike och Holland.

Rhapsody, som heter Napster i Europa, har ingått ett samarbete med Best Buy som innebär att en gratis månad på streamingtjänsten är bundlad med varje köp av en fysisk CD. Ett köp av en CD-skiva innebär en månads Premium-abonnemang, vilket i praktiken alltså innebär att konsumenter som köper en CD i månaden, får abonnemanget ”gratis” för ett helt år.

Google har avslöjat att 40 procent av all trafik till YouTube, nu kommer från mobila devices, som smartphones, plattor etc. År 2012 var motsvarande siffra 25 procent, och 2011 var det bara 6 procent av all trafik som hade ”mobilt ursprung”. En mycket snabb ökning alltså.

Den 24 oktober genomförs Rethink Music Venture Day i Berlin. Dagen är fylld med föreläsningar och seminarier, för att avslutas med möjligheter för nystartade företag att pitcha sina idéer mot investerare. Medverkande under dagen är Napster, Soundcloud, BMG, Epidemic Sound, Ampya, Urturn och självklart ett gäng investerarbolag. I beskrivningen står bl.a: “The winner will be awarded the prize of $10,000 in legal services through an in-kind donation from Duane Morris, LLP, enrollment in an online certificate program from Berkleeonline.com; complimentary registration for Midem 2014; as well as access to investors and capital to launch their new music start-up.” När får vi se något liknande i Sverige?

The Orchard har släppt sin BACON-funktion (akronym för Bulk Automated Claiming on The Orchard Network). Huvudsyftet är att göra det enklare för rättighetshavare att claima pengar på t.ex. YouTube. The Orchard beskriver det så här: “The Orchard’s YouTube-partnered clients to start monetising videos within minutes of being uploaded to YouTube, increasing revenue potential by taking advantage of the groundswell of views that occur immediately after a video goes live and scaling a very manual claiming process.”

För sjunde året i rad genomförs MIDEMlab, där man försöker hitta de bästa nystartade digitalföretagen på musikområdet. Trettio finalister kommer att få pitcha sina affärsidéer, varav några utvalda får möjlighet att göra det under MIDEM i början av februari 2014. I juryn sitter representanter för bl.a. Balderton Capital, Music Ally, Pandora, Warner Music Group, TechCrunch, Pepsi, Samsung och många andra företag. Chuck D sitter också med i juryn. Den 7 november är sista dag skicka in ansökan.

MySpace har lanserat funktionen Portfolio, som ska göra det lättare och bättre för artister att presentera nytt material på sina profiler. Portfolio kan också användas av ”vanliga” användare för att bygga upp ett ”bibliotek” för det man hittat på MySpace som man gillar.

Gracenote har tagit fram teknik som gör det möjligt att automatiskt identifiera låtar som framförs live. Ett problem för igenkännings-appar som t.ex. SoundHound och Shazam, har varit att tekniken inte varit tillräckligt ”intelligent” för att kunna identifiera musikverk som inte är exakt likadana som de inspelningar som ligger i databasen. Med nya tekniken MusicID Live ska detta vara möjligt. Även SoundHound meddelade nyligen att man skapat teknik för samma sak.

Isohunt stängdes under onsdagen den 23 oktober ned. Detta efter att man gjort upp ”i godo” med MPAA, om ett skadestånd på 110 miljoner dollar. Isohunt lanserades strax innan The Pirate Bay lanserades, och har hela tiden varit en av världens största torrentsidor.

Daniel Johansson