Nyheter 15 februari 2013

MUSIKPRIS Nomineringar till regeringens musikexportpris 2012


Fredag 22 februari kommer handelsminister Ewa Björling att dela ut regeringens musikexportpris för 2012. Idag offentligjordes namnen på de fem nominerade som är Anders Hillborg, First Aid Kit, Loreen, Johan ”Shellback” Schuster och fjolårets vinnare Swedish House Mafia.

Juryns motiveringar lyder:

Anders Hillborg – Tonsättaren Anders Hillborgs namn är väl etablerat i utlandet och hans musik har funnit sin väg in i de mest framstående orkestrarnas repertoarer. Hans musikaliska spännvidd är bred, och täcker såväl orkester-, kör- och kammarmusik som film- och popmusik. Genom åren har Anders Hillborg också belönats med ett flertal – såväl svenska som internationella – priser och utmärkelser för sitt arbete. Under 2012 framfördes hans verk i fortsatt ökad utsträckning av en mängd orkestrar världen över.

First Aid Kit – Systrarna Johanna och Klara Söderberg utgör tillsammans folk/popduon First Aid Kit. Med sitt senaste album ”The Lion’s Roar” slog man sig in på försäljningslistorna i både USA och Storbritannien och hamnade högt på flera internationella årsbästalistor. Duon har under 2012 turnerat friskt över hela världen och på Polarprisgalan följde man i år upp den sång som 2011 rörde det årets pristagare Patti Smith till tårar med att få en stående ovation av Paul Simon.

Loreen – Loreen slog med låten ”Euphoria” poängrekord i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, och fick fler tolvor än någon annan artist/låt i Eurovisionens Historia. Låten toppade topplistor i mer än 20 länder och sålde sammanlagt över en miljon singlar i Europa. Videon sågs närmare 100 miljoner gånger på YouTube. Trots ett fullspäckat år står Loreen dessutom som upphovsmakare till stora delar av materialet på debutalbumet ”Heal” – ett album hon också varit med och producerat.

Johan ”Shellback” Schuster  ”Shellback” har på kort tid har etablerat sig i det internationella toppskiktet som både låtskrivare och producent. Johan ”Shellback” Schuster slog igenom redan 2011 och fortsatte under 2012 sin hitproduktion med nya internationella framgångar för såväl Maroon 5 som Pink, Taylor Swift, One Direction och Sean Paul. Tillsammans med kollegan Max Martin var ”Shellback” trefaldigt nominerad inför 2013 stora Grammy-gala i USA och av den amerikanska musikbranschbibeln Billboard har ”Shellback” rankats som den just nu hetaste musikproducenten i världen.

Swedish House Mafia – Swedish House Mafia har på bara några år etablerat sig som ett av de absolut största namnen på den moderna elektroniska dansmusikscenen. Med hits som One, Miami 2 Ibiza, Save The World, Antidote, Greyhound och Don’t You Worry Child gav de sig sedan ut på ett segertåg som utöver de tre utsålda föreställningarna på Friends Arena i Stockholm även innehöll slutsålda shower i Miami, på Ibiza, Milton Keynes Bowl. Biljetterna till deras konsert i New Yorks Madison Square Garden sålde slut på endast nio minuter – snabbare än för någon annan konsert tidigare.

Claes Olson