Nyheter 12 februari 2013

GRAMMIS Mando Diao och Olle Ljungström på scenen

Mando Diao och Olle Ljungström finns bland de som framträder vid utdelningen av årets Grammisar 20 februari på Cirkus i Stockholm. 

Mando Diao och Olle Ljungström  är i dag förmodligen två av Sveriges mest kritikerrosade akter. Mando Diao gjorde succé med sina Fröding-tolkningar när de släppte albumet Infruset i höstas och Olle Ljungström blev Olle med hela svenska folket efter sin medverkan i TV-programmet Så mycket bättre.

Nu står de båda på scenen vid Grammis 13 på Cirkus den 20 februari. Fast inte samtidigt. För Olles del är det premiär för en låt från kommande albumet.

‑ Grammis ska verka för kvalitet, kreativitet och bredd inom svensk musik. Olle Ljungström och Mando Diao – samt Elliphant och Jasmine Kara som är klara sedan tidigare – står verkligen för de begreppen, säger Lisa Cronstedt, projektledare för Grammis, och fortsätter:
‑ Vi sparar även några överraskningar för publiken till själva prisgalan, så jag är övertygad om att vi har en musikalisk bredd som intresserar många.

I slutet av mars släpper Olle Ljungström sitt åttonde studioalbum Släng in en clown, men trots att han skivdebuterade 1979 i bandet Reeperbahn, har medverkat i filmer, arbetat som modell, synts i TV och varit huvudperson för en bok så har han nog aldrig varit så igenkänd som nu. Så gott som hela svenska folket tog honom till sina hjärtan efter hans medverkan i Så mycket bättre.

På Grammis 13 får publiken och TV-tittarna höra Olle framföra låten Världen är så mycket bättre nu från det kommande albumet för allra första gången.

När Mando Diao släppte albumet Infruset i höstas, med egna tolkningar av Gustaf Frödings dikter var det många som blev förvånade, men albumet hyllades av kritiker och deras fanskara växte. Gruppen befinner sig just nu på turné, men kommer till Grammis på Cirkus och bjuder på ett liveframträdande av En sångarsaga, en av de mest älskade låtarna från Infruset.

Jasmine Kara och Elliphant uppträder också på Grammis. Båda premiärspelar nya låtar. Grammis 13 sänds på SVT1 kl 20:00-22:00, den 20 februari från Cirkus i Stockholm.

Lars Nylin