Nyheter 18 januari 2013

GRAMMIS Nomineringarna till Årets innovatör

För tredje året i rad delar Spotify tillsammans med IFPI Sverige ut priset för Årets Innovatör på Grammis. De sex nominerade till årets pris är: Vinsten, Sebastian Ingrosso & Alesso, Fibes, Oh Fibes!, Alina Devecerski, Cazzette och Familjen. Förutom utmärkelsen tilldelas vinnaren en marknadsföringskampanj på Spotify till ett värde av 200 000 kronor.

Specialpriset Årets innovatör delas ut av IFPI Sverige och Spotify. Det tilldelas en artist eller ett band som sticker ut med sin kreativitet och sitt nytänkande. Priset syftar till att uppmärksamma användningen av sociala och digitala medier och belönar kreativa samt originella sätt att främja musik och bygga relationer med sina fans.

– Att vara innovativ och kreativ är viktig för att som artist kunna nå ut och skapa uppmärksamhet kring sin musik, men det absolut viktigast är att bygga en stark relation sina fans, här spelar sociala medier en oerhört viktigt roll, säger Sofie Grant, presschef på Spotify.

– Det är starka nomineringar i år och det märks att artister och musikbolag snabbt utvecklar möjligheterna som de sociala och digitala medierna erbjuder, säger Ludvig Werner, vd på IFPI Svenska gruppen.

Från torsdag 17 februari kan fans vara med och rösta på den nominerade tycker har varit mest originell och kreativ under det gångna året. Omröstningen kommer att äga rum på: http://grammis.spotifypage.com. Vinnaren presenteras 15 februari och utmärkelsen delas ut på Grammisgalan 20 februari på Cirkus i Stockholm.

Priset delas ut i alla de nordiska länderna; Spelleman i Norge, EMMA Gaala i Finland och DMA i Danmark.

Årets innovatör / nominerade:

Vinsten

Genom att låta etablerade artister och fans skapa covers på succeelåten Luckiest Girl lyckades Vinsten skapa uppmärksamhet kring sin musik, ta sig in på topplistorna och dessutom även få ett skivkontrakt. Vinsten är bland annat kända för att ha skapat ledmotivet till SVTs program Portkod 1321.

Sebastian Ingrosso & Alesso

Dessa världskända DJs bjöd in sina fans till ett digitalt house party i ett Soundrop-rum i Spotify i samband med släppet av singeln Calling (Loose My Mind). Ingrosso och Alesso bjöd på sina favoritlåtar, chattade och skapade en riktigt förfeststämning. Tiotusentals fans tog del av spelningen och eventet live streamades även via Bambuser.

Fibes, Oh Fibes!

Inför lanseringen av albumet ALBUM lät gruppen sina fans tävla om att pryda omslaget på den digitala utgåvan. Med nästan 500 bidrag, och 30 000 röster skapades en riktigt snackis med stort socialt engagemang. Kampanjen blev omskriven i både svensk och internationell press. Den vinnande bilden pryder omslaget på albumet hos digitala tjänster.

Alina Devecerski

Alina Devecerski, artisten bakom hiten Flytta på dej, har under året varit verksam i UNESCO:s kampanj Sisters for Education, som syftar till att öka läs- och skrivkunnigheten bland flickor och kvinnor i Senegal. Under kampanjen engagerade hon sina fans via sociala medier, och livestreamade en konsert i Spotify där hon även pratade om sitt engagemang för att öka medvetenheten hos sin publik.

Cazzette

DJ-duon Cazzette dök under 2012 upp på radarn för house-fans världen över då de släppte den efterlängtade singeln Beam me up, följt av Weapons. Albumet eject släpps i tre delar i en Spotify-app, som utöver musiken innehåller en Facebook-feed med de senaste nyheterna och musikvideor från bandet. Cazzette har nu nått en topp 10-placering på Billboards Dance/Mix-lista.

Familjen

Genom att engagera fans i att lösa ett ljudpussel fick både nya och gamla Familjen-fans vara med och själva pussla ihop den nya låten ”Slutet gott”. Med 30 stycken 7-sekunders ljudspår fick man fram en helt ny låt om de olika delarna placerades i rätt ordning. En enkel idé där resultatet inte bara blev en ”snackis” utan även ett unikt upplägg.

Claes Olson

Länkar:

De Grammis-nominerade i kategorin Årets innovatör:

http://open.spotify.com/user/spotify/playlist/2l1SswlkuynRPtyeElGaFA

Här kan fans rösta:

http://grammis.spotifypage.com

Grammis profil i Spotify och spellistor för de olika kategorierna:

http://open.spotify.com/user/grammis2013