Nyheter 3 januari 2013

PRIS Vinnarna av Gaffapriset 2012

Tidningen GAFFA:s läsare har korat de artister och band som de tycker stått för de största musikaliska insatserna 2012. First Aid Kit, Lana Del Rey och Mumford & Sons tog hem två priser vardera.

– Vi är skitglada att vi får det här priset, säger Howlin’ Pelle i The Hives, som av GAFFAs läsare röstats fram till Årets liveakt.

Syskonduon First Aid Kit tog hem två statyetter: Årets svenska album och Årets svenska hit. De utländska kategorierna dominerades av Mumford & Sons och Lana Del Rey (bilden) med två statyetter vardera. Totalt utdelas tolv priser fördelat på sex svenska och fem utländska kategorier där läsarna avgjort vem som vunnit.

– Vi vet att artister särskilt uppskattar priser som kommer från fansen. Därför är vi glada att presentera vinnarna av GAFFA-Priset, som är läsarnas röst och hyllning till deras favoritartister, säger chefredaktör Johan Lothsson.

Utöver läsarpriserna utdelas även GAFFA-redaktionens specialpris, som tilldelas Musikhjälpen med följande motivering:

”I en allt kallare värld, i starkt behov av värmande förståelse och solidaritet, står Musikhjälpen som humanismens fanbärare. Konceptet är lika enkelt som meddragande. Med en engagerande hållning och med musiken i centrum möts gammal som ung – rik som fattig – och enas om den bästa av idéer: att ditt bidrag, litet som stort, gör skillnad.”

Samtliga vinnare av GAFFA-Priset 2012:

Årets svenska album, presenteras av WiMP: First Aid Kit – The Lion’s Roar

Årets svenska soloartist: Markus Krunegård

Årets svenska grupp: Kent

Årets liveakt: The Hives

Årets svenska hit: First Aid Kit ­– Emmylou

Årets svenska genombrott: Icona Pop

Årets utländska album: Mumford & Sons – Babel

Årets utländska soloartist: Lana Del Rey

Årets utländska grupp: Mumford & Sons

Årets utländska hit: Gotye – Somebody That I Used To Know

Årets utländska genombrott: Lana Del Rey

GAFFA-redaktionens specialpris: Musikhjälpen

Lars Nylin