Nyheter 22 november 2012

MANIFEST Manifest On Tour 2012

De senaste veckorna har Manifest On Tour rest genom Sverige. Frida Alkestrand, Susanne Paakkonen Sjöberg och Unn Rudolfsson från Musik och Eventarrangörsutbildningen på Campus Nyköping rapporterar.

Initiativtagare till Manifest On Tour är SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) och Sensus studieförbund. Manifest on Tour genomförs i samarbete med SAMI (SvenskaArtisters och Musikers Intresseorganisation) och Musikerförbundet och med stöd av den svenska musikbranschens paraplyorganisation Musiksverige.

Manifest On Tour är en seminarieturné där experter från olika delar av den svenska musikbranschen delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Förhoppningen är att skapa möjligheter för unga musiker, artister, upphovsmän och musikutgivare att få större branschkunskap och samtidigt knyta nya kontakter inom musikbranschen och musiklivet.

I varje stad väljs ett antal lokala band ut som får möjligheten att presentera sin musik och sitt arbete för en kunnig branschpanel som under en master class inför alla deltagare tar sig an de utvalda och hjälper dem i form handfasta råd om allt ifrån musikproduktion och karriärstrategier till marknadsföring och upphovsrättsfrågor.

Förutom att delta i denna master class, får de uttagna banden dessutom spela på Manifest On Tour – Showcase, där man tävlar om chansen att få öppningsspela på Manifestgalan 2013 på Nalen i Stockholm 8 februari 2013.

På kvällen 6 november besökte ett trettiotal personer Dynamo i Norrköping för att lyssna på master classen, med en verkligt blandad skara band med olika ambitioner, mål och erfarenheter.. Det visades så väl redan utgivna låtar som videos med närmare en miljon visningar på Youtube.

Kvällens moderator Patrik Larsson (Uniform Beat, Playground Music, SOM) ser sitt deltagande i panelen som ett sätt att ge tillbaka till branschen.

– Det här är ett möte där banden får ett utbyte, om de verkligen lyssnar kan det mötet ta dem ett steg längre.

Under kvällen knöts många kontakter och dörrar öppnades för några av banden genom mötet med panelen som bestod av tidigare nämnda Patrik Larsson,

Fredrik Holmgren, Magnus Pejlert (Sensus Studieförbund, Pejlert Music), Suvi Richter (BeatRoot, Musikerförbundet),

Ömer Akay (Despotz), Hedvig Solvik (Sveriges Radio Östergötland, arrangör Norrköping) och Niklas Berglöf (Studio Hufvudstaden).

Vad var det mest givande med master classen?

– Det som gav mest var att själva få sitta i stolarna och få panelens fokus, menade bandet Zackarias från Norrköping. Man fick även en del tips genom att lyssna på panelens diskussion med de andra banden. Vissa saker kan man ju sedan tidigare men det går alltid att få mer inputs, till exempel tips på olika varianter av marknadsföring för bandet

Ett annat band som fick möta panelen var Drivvedsfolket. Killarna från Norrköping har spelat ihop i i många år, men det är sedan tre år tillbaka bröderna Johan och Carl Lindman, Daniel Ringlund och Christoffer Columbus går under namnet Drivvedsfolket.

– Drivvedsfolk är softa typer, bekymmerslösa glider de genom tillvaron… Lever i nuet, tar dagen som den kommer och allt sånt där. Sånt folk är faktiskt inte vi. Alls! säger bandets sångare Johan Lindman i en video på YouTube som handlar om hur de fyra träffades och bildade sitt band.

Hur skulle ni beskriva er musik?

– Vi spelar gungig musik med mycket bas och trummor. Vi öser på så mycket som möjligt och det sliter åt olika håll, på en bra nivå. Vi rör oss mellan driv, ös och gung, det är det vi fokuserar på.

Hur kändes det att sitta framför panelen och få feedback?

– Vi var skitnervösa. Vi fick många bra tips. De kändes ärliga och fjäskade inte och det kändes att de inte bara försökte vara snälla. Men det är svårt att presentera vår musik och hur vi tänker om den på bara en kvart. Det är främst de senaste månaderna vi försökt organisera oss.

Senare i veckan på själva showcase-kvällen i Norrköping blev Drivvedsfolket det band som gick vidare till finalen på Nalen 7 februari 2013. Där tävlar ett band från varje stad om att få spela Manifestgalan dagen därpå, 8 februari.

Vad känner ni för att spela på Nalen?

– Nervöst! konstaterade Johan Lindman. Men vi ser ändå livebiten som vår starkaste sida. Vi har pratat mycket om det här med att tävla i musik och står inte helt för det. Men det skulle ju vara en ascool grej!

Torsdag 15 november var det showcasekväll på Nalen Klubb i Stockholm. De åtta banden hade alla medverkat i master classen veckan innan, och nu var det dags dem att visa vad de gick för live. Musiken som framfördes var allt från avskalad pianopop, rytmiska toner från Zimbabwe, till ösig hårdrock. Energin och stämningen var på topp och banden gav allt under de tre låtar de hade på scen. Vi frågade banden vad de ansåg vara de viktigaste egenskaperna för bandet som skulle knipa platsen i finalen 7 februari.

– Originalitet, svarade Hannah Baummann.

– Mena det man gör oavsett stil, och inte be om ursäkt för det, menade Social Pretender.

– Bra jävla musik. Drivna med hjärtat på rätt plats och visa att man är sugna på att spela, sa medlemmarna i Killerball.

Bandet som kammade hem flest poäng från juryn den här kvällen på Nalen Klubb var Humfree Bug Art.

– Vi spelar en form av indiepop med många berg och dalar, och stort ljud, beskriver sångaren Arvid Jonsson sitt bands musik.

Vad för musik inspireras ni av?

– Dynamisk pop och rock där man gör något originellt. Där man går förbi den vanliga popmusiken och gör något annat. Vi vill verkligen hitta vårt egna sound.

Vad är viktiga egenskaper hos bandet som går vidare?

– Att man är driven och tror på sin musik. Att det är värt att satsa om man har kommit ända hit. Man ska ha något eget och tycka det är jävligt kul att spela live och att vilja nå ut.

Hur känns det att gå vidare till finalen i samband med Manifest-galan i februari?

– Jag är bara glad. Fan vad kul! Vi kommer leverera mer!

Manifestgalan 2013 går av stapeln 8 februari 2013 på Nalen i Stockholm och arrangeras av Sveriges Oberoende Musikproducenter (SOM). Manifest är ett musikpris som skapats för att uppmärksamma och premiera artister kontrakterade på oberoende skivbolag. Galan arrangerades första gången 2003 och är idag, tio år senare, ett paraply för olika aktiviteter som involverar och lyfter fram svenska artister, musikbolag och producenter.
Manifestpriset delas ut i 13 olika kategorier och fem specialklasser. Jurygrupperna, sammanlagt närmare 100 personer, består av journalister, arrangörer och branschfolk. Årets liveartist i samarbete med Grolsch väljs ut av ett antal av Sveriges mest meriterade arrangörer. Utöver detta presenteras Manifest och SKAP:s textförfattar- och kompositörspris.

Frida Alkestrand, Susanne Paakkonen Sjöberg, Unn Rudolfsson (Musik och Eventarrangör, Campus Nyköping)