Nyheter 15 november 2012

JAZZKATTEN 2012 Fredrik Norén belönad med hederspris

I tisdags delade Sveriges Radio P2 ut sitt pris Jazzkatten på Jazzklubb Fasching i Stockholm. Bland vinnarna återfanns bl.a trumslagaren, kapellmästaren och jazzentreprenören Fredrik Norén som blev årets mottagare av hederspriset Guldkatten.

Jazzkatten har delats ut av Sveriges Radio sedan 1993. Från början bestod juryn av svenska jazzskribenter, men i år bestod juryn av redaktionen för P2 Live Jazz samt musikern Lina Nyberg och musikjournalisten Anna Wallentin. Värdar för årets prisgala, som direktsändes i P2, var Lina Langendorf och Johan Norberg

Vinnare Jazzkatten 2012 (Utdrag ur juryns motiveringar)

Årets musiker: Nina de Heney
”En artist som med säregen direkthet tolkar nuet och skapar ett språk inom vilket tillvaron plötsligt vidgas. Därtill en mästerlig improvisatör som med högsta precision och imponerande teknik verkar med en till synes outtömlig utforskarlusta.”

Årets grupp: Seval
”En ensemble som med en akustisk besättning låter lyssnaren nyfiket närma sig utövarna. Ett befriande avskalat låtmaterial tas om hand av lyhörda individualister som lyfter det till fri-improvisatoriska höjder, för att sedan lämnas tillbaka med varsam hand.”

Årets nykomling: Isabel Sörling Farvel
”En artist som med häpnadsväckande mod kastar sig ut i det okända och med sin fantasi och utlevelse lockar med sig varje lyssnare som har ett hjärta. Hennes grupps urstarka debutalbum tar nordisk jazz ett steg vidare med sin utsökta blandning av kollektiv improvisation, strama arrangemang och tänkvärda texter.”

Årets kompositör: Cecilia Persson
”En kompositör som med sin lekfullhet, humor, fantasi och frihet från konventioner tar musiken till nya oanade höjder varje gång. Trots att musiken är så präglad av hennes personlighet lyckas den ändå alltid överraska.”

Guldkatten: Fredrik Norén
”En kreativ, energisk och närvarande medmusiker, som med aldrig sinande ungdomlig entusiasm, under mer än tre decennier drivit sitt band. Ett band som förutom att skapa fängslande, stark och självständig musik, också varit en bördig mylla, oumbärlig för återväxten inom svensk jazz.”

Priset är en glasskulptur skapad av konstnärerna Benjamin Slotteröy och Halvard Börgesson Skeie.

Claes Olson

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Länk:

SR/P2:s radiosändning från prisgalan