Nyheter 10 oktober 2012

SKIVBOLAG Gump, 40 år släpps digitalt

1972 startade skivbolaget Metronome underetiketten Gump med Pugh Rogefeldt som ansvarig producent.  Fyra decennier senare tillhör Gumps kultstämplade utgivningar de som kostar mest på vinylmässor. Nu görs de tillgängliga på alla digitala plattformar.

Att gamla progressiva svenska vinylalbum går för skyhöga summor på skivmässor och i andrahandsbutiker är ingen ovanlighet. Men få etiketter är så konsekvent efterfrågade som Gump.

Etiketten startade 1972 av Metronome, i den tidens musikklimat räknade som högst kommersiella. Metronome-artisten Pugh Rogefeldt sattes ihop med radioproducenten Måns Rossander och fick fria händer.

Resultatet blev minst sagt radikalt och titlar som Joakim Skogsbergs  Jola Rota och Kattvals med gruppen Kvartetten som sprängde har senare gått för tusenlappar som vinyler och återutgivits på CD i ett antal länder. Från och med nu finns GUMP:s katalog tillgänglig på bl.a Spotify.

”Avsikten är att ge ut samtida svensk musik av folklig karaktär, med aparta eller mindre kända artister, de må vara s.k. amatörer eller s.k. proffs, vilkas musik kan anses värdefull även ur andra synpunkter än de i skivbranschen idag ganska hårt dominerande rent kommersiella,” stod det i ett första pressmeddelande 1972.

Man lade även till: ”GUMP är således ett bolag lite enligt samma linjer som Silence och Music Network (d.v.s. MNW / reds.anm).”

Einar Heckscher, Carsten Regild, Åke Hodell, Johnny Mowinckel, Joakim Skogsberg och Sten Bergman var andra namn som fanns med på bolagets totalt sju utgivningar. Alla var de kultnamn då i början av 1970-talet, alla är de kultnamn 2012.

Anders Burman på Metronome var en unik musikalisk visionär. Det visade han redan med kända artister som Pugh, John Holm eller Cornelis Vreeswijk. Det är en ära att nu låta fler få chansen att visa att Burmans visioner sträckte sig ändå längre än så”, säger Jakob Ekendahl på Metronome/Warner.

Jan Gradvall skrev nyligen i DI Weekend:

Gump gav under åren 1971-1975 ut sju album under parollen: ”Gump vill att andra än dom vanliga skall kunna göra sin musik tillgänglig även om den inte är vanlig”. 40 år senare framstår det synsättet som både visionärt och folkbildande. ”

Nu finns möjligheten att via bl a Spotify, Wimp och iTunes lära sig vad som undervisades i den minst sagt alternativa Gumpskolan. Dessutom kommer Subliminal Sounds att återutge Gump-album på vinyl, med tidigare opublicerade och kompletta biografier samt nya intervjuer m.m. Flera av albumen kommer dessutom att kompletteras med tidigare outgiven musik.

Utgivningar: Sogmusobil Telefon, 1971 (Gump 1),  Joakim Skogsberg Jola Rota, 1971 (Gump 2), Nature Nature, 1972 (Gump 3), Mats Glenngård Kosterläge, 1972 (Gump 4), Kvartetten som sprängde Kattvals, 1973 (Gump 5), Sten Bergman Lyckohjulet,  1974 (Gump 6) samt Blandade artister Voice of the wolf, 1975 (Gump 7).

Claes Olson