Nyheter 23 maj 2012

Notiser

Kopparberg UK (den brittiska falangen av det svenska företaget som gör cider, alltså) har lanserat en ny festivalinriktad Facebook-app tillsammans med Spotify och last.fm. Kopparberg Festival Player, som den heter, kommer under sommaren göra det möjligt för brittiska festivalbesökare att betygsätta tre artister på en festival de besöker. Tillbaka kommer de att få en playlist genererad i kombination mellan last.fm och Spotify, som också kan publiceras på Facebook.

Distro.fm är en ny streamingplattform som gör det möjligt för artister att skapa sina egna streamingtjänster, endera gratis, eller med abonnemenag. Målet med tjänsten är att artister ska kunna erbjuda sin egen brandade tjänst till sina fans, både till dator och via mobilappar.

En studie genomförd vid Missouri University of Science & Technology hävdar att deprimerade internetanvändare ägnar sig mer åt fildelning än andra. I studien följde man vad studenter på universitetet gjorde på nätet under längre tid genom att helt enkelt analysera deras Internet-trafik och jämförde sedan det med en undersökning av studenternas mentala tillstånd. Forskarna ger det minst sagt kontroversiella förslaget att man baserat på denna information bör kunna utveckla en programvara som mäter ens mentala hälsa beroende av vad man gör på nätet.

Enligt Forbes köpte Justin Bieber nyligen in sig i Spotify. I det kommande numret av Forbes finns ett längre reportage där Biebers investeringsambitioner finns beskrivna. Förutom Spotify har Forbes verifierat ytterligare tre företag som Bieber gått in i, Tinychat, Stamped och spelföretaget Sojo Studios. Hela artikeln finns att läsa på http://www.forbes.com/sites/zackomalleygreenburg/2012/05/16/justin-bieber-venture-capitalist-the-forbes-cover-story.
Spotify har själva inte kommenterat uppgifterna.

En domstol i Grekland har tagit beslutet att samtliga internetleverantörer i landet måste blockera tillgången till två musiktjänster som opererar utan licenser och med piratkopierad musik. Det handlar om tjänsterna www.music-bazaar.com, som liknar vad AllofMP3 var en gång, och www.eillinadiko.com som är ett fildelningsforum.

Universal Music Group och Songkick har ingått ett samarbete som innebär att Songkicks information om konserter kommer att finnas tillgängliga på hemsidor for Universals artister. UMG uppdaterade nyligen också sin site på www.umusic.com.

Högsta Domstolen i USA har nekat att ta upp fallet med Joel Tenenbaum, en riktig långkörare gällande illegal fildelning som skedde på Kazaa år 2004 men som nu alltså kan anses vara avslutat. Det senaste domstolsbeslutet ålade Tenenbaum att betala 675 000 dollar i skadestånd till rättighetshavarna. Detta domslut står nu fast. Enligt Tenenbaums advokat äger hans klient dock inga som helst tillgångar som gör det möjligt för honom att betala skadeståndet inom överskådlig framtid, vilket kan tyckas vara ett något märkligt argument.

The Pirate Bay drabbades av en s.k. DDoS-attack nyligen (Denial of Service), vilket kan sägas höra till ovanligheterna eftersom TPB på grund av sin image nog tillhör de mer fredade zonerna av hackerland. Till en början riktades misstankarna mot Anonymous, men dementier har kommit från både anonym-kulten och TPB. Så, man vet helt enkelt inte vem som utförde angreppet. Vidare i TPB-universumet: Fredrik Neij, en av grundarna, försöker ta sitt fall till European Court of Human Rights. Målet är att försöka frias genom att hävda att han som person egentligen aldrig gjort något brott utan bara hjälpt andra att utbyta information, i mångt och mycket samma ståndpunkt som tidigare framhållits. Neij, och hans advokat, verkar mena att det är en mänsklig rättighet att göra det möjligt för andra att utbyta information, oberoende av vad information de facot är och att domen mot honom är ett brott mot mänskliga rättigheter. Nu är det upp till Strasbourg att bestämma om de ska ta upp Neij eller inte. Det är nästan så man vill att det skulle hända, kan bli riktigt spännande att följa.

Vad hände med Google Music? Bara undrar lite försiktigt. http://music.google.com. "Unsupported country." Ok.

En finsk domstol har friat en kvinna vars trådlösa nätverk blivit använt till att ladda ner musik illegalt. Det visade sig att vid tillfället hade kvinnan ett party i sitt hem, med ca 100 personer närvarande och hennes nätverk fanns tillgängligt utan något skydd. Vem som helst kan därför ha använt nätverket, d.v.s någon av de 100 personer som var på fest där den kvällen. Alltså, det var 100 personer på fest hemma hos henne den kvällen. 100.

Två nya appar på Spotify, Fellody och Tastebuds, gör att streamingtjänsten nu också kan användas som datingtjänst. Fellody gör det möjligt för användaren att helt enkelt dra sina playlists in i appen, och se vilka potentiella dejtar som lyssnar på samma musik. Tastebuds fungerar lite annorlunda, den baserar match making på vad man lyssnat mest på, och vilken samling av playlists man har.

Brittiska Official Charts Company släppte för någon vecka sedan den nya topplistan Official Streaming Chart Top 100, som uppdateras varje vecka. Den nya streaminglistan inkluderar tjänsterna Spotify, Deezer, Napster, We7 och Zune. En liknande lista är på gång i Tyskland. Den brittiska finns på http://www.officialcharts.com/official-streaming-chart/.

Den ryska sociala tjänsten vKontakte, som liknar Facebook, blev även fällda i nästa instans av det juridiska systemet i Ryssland. I början av året beslutade en lägre domstol att vKontakte inte gjort tillräckligt för att hindra sina användare att dela musik illegalt genom tjänsten, något som alltså nu upprätthålls av den högre instansen. Francis Moore från IFPI kommenterar till CMU: "This judgment sends a clear signal to those in Russia that seek to build their businesses on the back of other people's content. We urge vKontakte to take immediate steps to stop its service being used to infringe copyright on a massive scale."

Daniel Johansson