Nyheter 8 april 2010

Notiser

Apple sålde mer än 300 000 iPads redan på första försäljningsdagen, den 2 april. Över 1 miljon appar laddades ned första dagen, totalt finns strax över 3 000 appar tillgängliga från början. Shazam, Soundhound och Groovemaker har bl.a. musikapplikationer som går att ladda ned till iPaden. Sonoma Wire Works har också lanserat en iPad-app för låtskrivare med flerspårsinspelning, mixer, EQ och effekter.

Song.ly, en tjänst som hittar musikfiler som ligger ute i molnet genom att söka djuplänkar på Twitter, har lagt upp sig själva till försäljning på auktionssajten Filippa. Man vill ha 50 000 dollar för sajten.

WaTunes kommer att lansera en ny musiktjänst tillsammans med Facebook. Det är den första riktiga musikshopen som kommer att finnas tillgänglig på Facebook. Musik från såväl indies som majors kommer att finns vid lansering.

Bittorrent-sajten Isohunt.com har blivit beordrade av en domstol att liksom Mininova ta bort alla länkar till material som publicerats utan rättighetshavarnas medgivande. Sajten ska ta bort alla sådan länkar senast den 12 april. Isohunt har reagerat genom att ta bort alla kategorier och extra funktioner på sajten och endast erbjuda en sökfunktion som fungerar exakt som Google, och som hittar samma material som man skulle hitta genom Google. Sökfunktionen kallas IsoHunt Lite.

7Digital har ingått avtal med Imerge som innebär att shopen kommer att finnas tillgänglig på Imerges underhållningssystem. Ägare till Imerges produkter kommer därmed att kunna köpa och spela upp musik direkt genom TV-n.

Project Playlist söker enligt CNET just nu ytterligare finansiering till sin musiktjänst. Företaget har redan fått motsvarande ca 150 miljoner kronor i riskkapital.

AEG Live har inlett ett samarbete med GoTV, som kommer att vara bolagets mobila partner under sommarens festivaler.

Rhapsody håller på att omstruktureras till ett eget bolag, Rhapsody International. Viacom och Real Networks kommer fortfarande att vara involverade och äga 95 % av aktierna i det nya bolaget. Rhapsody lanserade nyligen en all-you-can-eat streaming app till Android, för 10 dollar i månaden kan amerikanska användare strömma obegränsat med musik.

TuneCore, en aggregatör/distributör av digital musik har utökat sin verksamhet till att också omfatta e-böcker och ljudböcker, genom lanseringen av tjänsten Bibliocore.

Gracenote, som ägs av Sony, har ingått ett samarbete med Civolution som utvecklar ny teknik för vattenmärkning och andra identifieringsmekanismer i samband med digitala media.

Reuters skriver att Nokia troligen kommer att lansera en tablet PC senare i år, förmodligen i mitten av hösten inför julhelgerna. Produkten skulle kunna betraktas som en konkurrent till Apples nyligen släppta iPad.

Michael Robertson, som en gång i tiden startade och drev mp3.com och som därefter haft ett antal startups inom digital musik, har lanserat en ny tjänst, www.byo.fm. Byo.fm gör det möjligt att kombinera radiokanaler som strömmas på nätet med egen musik med såväl "place-shifting" som "time-shifting".

Linkin Park kommer att släppa ett eget spel för iPad och iPhone inom en snar framtid. Spelet heter 8-bit Rebellion och går ut på att man ska hjälpa bandet att stoppa den onda Pixxelkorp och hans HD-imperium som försöker ta över Linkin Parks "old-school 8-bit world".

Daniel Johansson