Nyheter 18 mars 2010

Notiser

Rättegången rörande The Pirate Bay kommer preliminärt att fortsätta i Svea hovrätt med start den 28 september i höst. Åtta dagar har avsatts för domstolsförhandlingarna.

MOG demonstrerade nyligen sin all-you-can-eat-tjänst för mobiler, som planeras att släppas senare i vår. För 10 dollar i månaden kommer ägare till en iPhone eller Android-mobil att kunna lyssna på obegränsat med musik. MOG driver sedan tidigare en mycket populär musiktjänst som hittar musik som ligger ute på webben. Förutom det kan användare dela med sig av playlists och lyssna på artistspecifika radiokanaler.

7Digital fortsätter att bundla sin musiktjänst med olika aktörer, nu senast är det mediespelaren Winamp som har integrerat 7Digitals plattform. Användare av Winamp kan nu köpa musik direkt genom spelaren.

Under SXSW lanserade YouTube sitt partnerprogram för indielabels, som ska göra det möjligt även för mindre musikägare att få del av reklamintäkter relaterade till deras musik. Youtube kommer också göra det möjligt för artister och bolag att sälja andra produkter via sajten, t.ex. merchandise och CD-skivor.

Spotify har ingått ett samarbetsavtal med den finska delen av TeliaSonera. TeliaSonera i Finland kommer att vara exklusiv samarbetspartner och erbjuda sina 1,6 miljoner kunder bundlade Premium-abonnemang.

Dimensional Associates har nu tagit över det fullständiga ägandet av The Orchard, efter att ha köpt upp alla andelar i bolaget. Dimensional Associates äger sedan tidigare också musiktjänsten eMusic.

En spansk domstol har upprätthållit en tidigare friande dom rörande sajter som länkar till illegalt publicerat material på fildelningsnätverk. Det specifika caset gäller en sajt som länkade till filer från nätverket eDonkey. Domstolen menar att eftersom den som drivit sajten inte tjänat några pengar på det hela har det inte begåtts något intrång i upphovsrätten.

Distributören/aggregatören Zimbalam har lanserats i USA och Kanada. Förutom att hjälpa musikbolag att distribuera sin musik digitalt, på samma sätt som t.ex. TuneCore, har man ytterligare ett antal verktyg som underlättar när det gäller att tracka information och marknadsföra musik på nätet.

Limewire har meddelat att man ingått ett samarbete med antivirusaktören AVG. De som har betalvarianten av Limewire, Pro, kommer att kunna dra nytta av detta då alla nedladdade filer kommer att scannas genom AVG. Ett meddelande kommer att förmedlas när man laddat ned något från fildelningsnätverket som säger "Protected by AVG".

Den nya shopen Masterbeat.com fokuserar liksom Beatport på elektronisk musik. Tjänsten släpps med en katalog på 2 miljoner låtar från både majors och indies. Musiken säljs som DRM-fria mp3-filer.

Universal Music har lanserat ett spel till iPhone. Spelet heter Six-String och användare kan spela gitarr på olika sätt med sin iPhone genom appen, som kostar 4,99 dollar. Sex låtar följer med, men det går att ladda ned fler genom appen.