Nyheter 25 februari 2010

: notiser

Under onsdag eftermiddag passerade iTunes Store 10 miljarder sålda downloads sedan lanseringen 2003. En lycklig "vinnare" kommer att få 10 000 dollar att spendera på musiknedladdningar. iTunes Store dubblerade sin försäljning av downloads under år 2009 jämfört med 2008, en ökning som främst går att härleda till försäljning utanför USA. Antalet köpare av downloads i USA har istället minskat under 2009.

Filmtjänsten Voddler har tvingats stänga ned efter att det spridits ett sätt att kringgå skydden, ett intrång som gör det möjligt att ladda ner filmerna som lokala kopior. Man kommer att hålla tjänsten stängd fram till den 8 mars då man planerar att släppa en uppdaterad klientprogramvara.

Konflikten mellan IFPI Danmark och upphovsrättssällskapet KODA fortsätter, med nya inlägg i debatten kring digitala musiktjänster. IFPI menar att KODA far med osanningar, och KODA vidhåller sin ställning att digitala musiktjänster måste betala skäliga nivåer till konstnärerna. Här en artikel på http://www.pladebranchen.nu/?id=566.

We7 har fått sin Premium iPhone App godkänd av Apple för användare från Storbritannien. Precis som Spotify betalar man en fast abonnemangskostnad och kan då streama obegränsat med musik via mobilen. Appen kommer att finnas tillänglig i Appstore från den 1 mars och kommer att kosta 10 pund i månaden.

Ubuntu, ett gratis operativsystem som baseras på Linux, har meddelat att man kommer att lansera en musiktjänst bundlad med operativsystemet i kommande version. Tjänsten heter Ubuntu One Music Store och kommer att göra det möjligt för användare att köpa downloads direkt på datorn genom operativsystemet. Det nya operativsystemet släpps i maj.

Spotify har fått exklusiv tillgång till en ny video med Jimi Hendrix i samband med releasen av det nya albumet Valleys of Neptune. Spotify kommer att strömma albumet exklusivt till Premium-abonnenter med start 4 mars. Samtidigt skriver TechCrunch att Spotify har fått en ny runda med riskkapital, denna gång från Founders Fund som framför allt är aktiva på den amerikanska marknaden.

Rick Astleys Never Gonna Give You Up har fått ett eget liv i form av fenomenet "rickrolling", något som rättighetshavarna till låten nu reagerat på. Videon kommer inte längre att finnas tillgänglig på YouTube eftersom rättighetshavarna menar att de inte får tillräcklig ekonomisk kompensation från YouTube för de tiotals miljoner visningar som videon genererar.

Daniel Johansson