Nyheter 18 februari 2010

: notiser

I samband med mobilmässan i Barcelona avslöjade Omnifone och Dolby att man utvecklat ett nytt ljudformat kallat Dolby Pulse. Formatet bygger på AAC-codecet, alltså samma codec som används av iTunes Store. Det nya formatet klarar enligt de båda företagen av att komprimera ljud med hög kvalitet även vid låga bitrates. Omnifone kommer nu att koda hela sin katalog på 6,5 miljoner verk i det nya formatet. Ett flertal stora aktörer använder sig av Omnifones plattform Musicstation, bl.a. Vodafone, Sony Ericsson, Telenor, 3 och nu senast avslöjades att HP ska bundla Musicstation i sina datorerbjudanden.

De två norska digitala distributörerna/aggregatörerna Artspages och Phonofile har meddelat att man går ihop. Det nya företaget kommer att kallas för Phonofile-Artspages. Erik Brataas, som blir verksamhetsansvarig för företaget, säger i ett officiellt uttalande: "Vi ser att vi genom att kombinera det bästa från bägge företagen kan skapa en dynamisk organisation som är stark på innehåll och sälj, och samtidigt skapar vi stabilitet för teknologin, ekonomin och administrationen. Det nya företaget kommer att få större tyngd och vara i bättre stånd att ta tillvara framtidens möjligheter."

Spotify har blivit nominerade till Årets IT-företag i Guldmusen, IT & Telekomföretagen och Computer Swedens branschpris. Vinnaren koras den 25 februari.

Suzanne Vega kommer att använda sig av Nimbit för sin kommande release. Nimbit är en plattform för artister att sälja musik direkt till sina fans och fungerar också som ett socialt nätverk kring musiken. Suzanne Vegas låt "Tom's Diner" har för övrigt skrivit in sig i musikhistorien eftersom det var den första låt som kodades som mp3, d.v.s. den första låt som Karl-Heinz Brandenburg och Dieter Seitzer använde som referenslåt när de utvecklade codecet i slutet av 1980-talet.

7digital har infört möjligheten att kunna scrobbla uppspelningar till last.fm från sin mobilapp. Sedan tidigare scrobblas även Spotify-uppspelningar till last.fm för den som väljer att göra det.

Amerikanska musiktjänsten Rhapsody såg en nedgång på 15 % i antalet abonnemang i slutet av 2009 jämfört med året innan. Totalt hade man 675 000 betalande abonnenter i december 2009. Prismodellen är 12,99 dollar för obegränsad streaming på Rhapsody Unlimited. Antalet abonnemang kan t.ex. jämföras med Spotify som nyligen avslöjade att man har 250 000 Premium-abonnemang.

Den högsta domstolen på Island har upprätthållit den dom som en lägre instans dömde för grundaren av torrentsajten Isotorrent. Högsta Domstolen dömde den åtalade till att betala motsvarande ca 35 000 kronor i böter.

iTunes Store börjar närma sig 10 miljarder downloads, och det finns en publik räknare som för varje dag räknar upp till den magiska siffran. Den som köper download nummer 10 miljarder kommer att få hela 10 000 dollar att spendera på att köpa musik. Samtidigt meddelar Apple att den mest sålda låten sedan man lanserade tjänsten 2003 är Black Eyed Peas med I Gotta Feeling.

Daniel Johansson