Nyheter 21 januari 2010

: notiser

YouTube testar just nu en ny funktion som ska rekommendera musik som liknar det man just har lyssnat/tittat på, ungefär som Pandora eller last.fm. Man testar också en funktion för skapande av spellistor.

I torsdagens nummer av den danska ekonomitidningen Børsen säger upphovsrättsällskapet KODA att man inte tänker sluta licensavtal med tjänster som Spotify i Danmark. Skälet angavs vara "för konstnärernas skull".

Rekommendationstjänsten OurStage.com, som också fungerar som en marknadsföringsplattform för artister, har fått motsvarande ca 17 miljoner kronor i ytterligare investering. År 2008 fick företaget över 100 miljoner kronor i den första finansieringsrundan.

Amerikanska internetleverantören Verizon har stängt av ett antal uppkopplingar tillhörande personer som trots upprepade varningar fortsatt att göra upphovsrättsintrång på nätet. För lite över ett år sedan gick skivbolagens branschorganisation RIAA ut och sa att man skulle avsluta de stämningar man gjort gentemot privatpersoner i USA, för att istället inrikta sig på ett samarbete med ISP-erna. Verizon skickar nu ut varningar regelbundet till kunder som identifieras med att fildela illegalt, och Bobbi Henson från Verizon säger till CNET: "We've cut some people off. We do reserve the right to discontinue service. We've found that we don't have to warn most people a second time. Most people stop. Or they tell whoever [in their household] is doing it to stop."

En avhandling i musikpedagogik, som läggs fram den 22 januari, visat att den nya tekniken för musikproduktion har gjort att producenter i mycket större utsträckning än tidigare aktivt måste följa med i hur verktygen som de använder utvecklas, förändras och upppdateras tekniskt. Jan-Olof Gullö, som disputerar på avhandlingen "Musikproduktion med föränderliga verktyg – en pedagogisk utmaning" menar också att detta innebär stora utmaningar för lärare och utbildningar för musikproduktion.

Musiktjänsten Guvera, från Australien, har fått ca 125 miljoner kronor i riskkapital. Tjänsten, som fortfarande befinner sig i betastadie, ska vara reklamfinansierad och har i dagsläget slutit licensavtal med Universal, EMI och IODA.

MTV lanserade i tisdags sin Rock Band Network Store som gör det möjligt för artister och skivbolag att själva ladda upp låtar och skapa versioner som är spelbara. Att göra det kräver viss teknisk kompetens, och digitala distributören TuneCore erbjuder därför nu ett paket där de formaterar och skapar den spelbara versionen av låten. Erbjudandet kostar 999 dollar per låt.

Universitet i Oxford har stängt av möjligheten för studenter att använda Spotify eftersom man klassificerat Spotify som en "P2P-tjänst", något som inte är tillåtet att använda på universitetet.

NPD Group har publicerat försäljningssiffrorna för musikbaserade spel i USA, siffror som visar att försäljningen gick ned med 46 % jämfört med 2008. Ett av skälen till den stora nedgången är enligt NPD att det helt enkelt släpptes mycket färre titlar under året. Beatles Rock Band sålde dock mycket bra, hela 1,18 miljoner exemplar enbart i USA, i resten av världen sålde spelet 1,7 miljoner exemplar.

eMusic och Warner har ingått ett licensavtal som innebär att eMusic kommer att börja sälja downloads från Warners katalog. Avtalet gäller än så länge endast för USA.

Pandora, streamingtjänsten som för ett par år sedan kunde användas i stora delar av världen men som på grund av licensieringsproblem valde att endast fokusera på den amerikanska marknaden, lyckades nå ett positivt ekonomiskt resultat under det sista kvartalet 2009 för första gången sedan lanseringen. Pandora är den största streamingtjänsten i USA med 42 miljoner registrerade användare.

Daniel Johansson