Nyheter 2 september 2009

: Notiser

Apple godkände nyligen att Spotifys iPhone-applikation distribueras genom App Store. Det var i slutet av juli 2009 som Spotify blev klara med sin app och skickade över den till Apple. På sin blogg skriver man: "Our iPhone version is very similar to the Spotify youre already familiar with and will allow you to listen to your music even when youre not connected to a network."

Den amerikanska rättighetsorganisationen NMPA har stämt de två sajterna MotiveForce.com och LiveUniverse.com för att de publicerat låttexter utan tillstånd.

Ytterligare en studie har släppts som påvisar riskerna med att lyssna med mp3-spelare för länge och med för hög volym. Studien kommer från Örebro universitet och visar bl.a. att 7 procent av de undersökta barnen hade konstant tinnitus. Kim Kähäri säger till Dagens Nyheter: "Det vi ser är att unga lyssnar oroväckande långa tider. De som lyssnar ofta lyssnar längre och har också högre ljudnivåer. De löper större risk för hörselskador och tinnitus."

En federal domare i USA menade i veckan att filmindustrins branschorganisation MPAA inte lyckats bevisa att användarna av Isohunt bryter mot upphovsrättslagstiftningen. Isohunt, som är en av de största torrentsajterna i världen, står just nu inför rätta. MPAA har till den 15 september på sig att ta fram ytterligare bevis.

Tjänsten JunoDownload.com, som säljer downloads av dansmusik, meddelar att man nu har 1 miljon låtar i katalogen. Som promotion ger man därför bort 1 miljon gratis downloads via DJ-magasin och tillsammans med specifika skivbolag i genren.

Under måndagen den 31 augusti höll THE USED ett 24-timmars tweet-for-ticket-party. Konceptet, som utvecklats av Culture Jam Labs tillsammans med Warner Music, innebär att man får möjlighet att förhandslyssna på albumet genom att göra ett Twitterinlägg om bandet. Förhandslyssningen streamades exklusivt på adressen http://twitter.theused.net.

Musikvideotjänsten Vevo, ett samarbete mellan YouTube, Universal Music och Sony Music, ryktas vara ute efter ytterligare finansiering inför lanseringen senare i år. Enligt PaidContent kan det handla om så mycket som 300 miljoner dollar.

Sandisk har lanserat en mp3-spelare som man hoppas ska kunna konkurrera med iPod Shuffle. Spelaren finns i versionerna 2, 4 och 8 gigabyte, och kommer att kosta mellan ca 350 – 600 kronor.

Nokia meddelar att man har fördröjt releasen av tjänsten Comes With Music i USA fram till 2010. Planen var från början att lansera tjänsten i slutet av 2009. Enligt MusicWeek har inte Comes With Music levt upp till företagets förväntningar i Storbritannien, vilket skulle kunna ligga till grund för att man nu vill arbeta igenom modellen inför lansering i USA.

Daniel Johansson