14 juni 2024

De är årets vinnare på Denniz Pop Awards

Den elfte upplagan av Denniz Pop Awards ägde rum i Musikaliska kvarterets lokaler i Stockholm under torsdagskvällen.  Årets Rookiepriser gick till Shadi G, Wilhelm Börjesson och Ethan Hodges. Stjärnproducenten Ilya Salmanzadeh fick årets Grand Prize och Bengt Palmers & Görel Hanser tog emot priset för The Most Valueable Person.

I Rookiekategorierna är priset 10 000 dollar och vinnarna utses efter ett nomineringsförfarande och en omröstningsperiod, där både publik och jury får säga sitt.

Kategorin Rookie Artist/Band vanns i år av Shadi G. Den göteborgsuppvuxna artisten vars fullständiga namn är Shadi Golchin har utöver flera singlar och ett par EP på egna labeln Goldamin också turnerat med Ane Brun. I sin motivering skriver juryn: ”Med ett unikt sound och obestridlig talang är himlen gränsen för denna artist.”

I kategorin Rookie Songwriter/Producer, blev vinnaren Wilhelm Börjesson, som kommer från Barsebäck men numera finns i Stockholm där han bland annat jobbat med Martin Garrix, Icona Pop, Tove Lo och Benjamin Ingrosso; ”Vi tror detta bara är början på vad denna låtskrivare och producent kan åstadkomma”, skriver juryn.

Vinnare av Rookie International blev 22-årige London-talangen Ethan Hodges, som för två år sedan gjorde succé med sin känslosamma cover av ABBA-låten Slipping Through My Fingers. Juryn refererar till Hodges ”fantastiska röst, fantastiska låtar och enastående talang”.

Producenten och låtskrivaren Ilya Salmanzadeh har genom åren jobbat med alla från Taylor Swift och Ellie Goulding till Katy Perry och Charli XCX och är just nu aktuell med sina insatser på Ariana Grandes senaste album Eternal Sunshine. Han tilldelades The Grand Prix med motiveringen : ”Ilya Salmanzadeh har uppnått en internationell framgång som få andra svenskar har. En gång i tiden var han en av de nominerade till Rookiepriset, men ikväll får han äntligen sin välförtjänta revansch.”

The MVP (The Most Valuable Person)-priset gick till låtskrivaren/producenten Bengt Palmers och ABBA-projektledaren/talespersonen Görel Hanser. Juryns motivering lyder:  ”för deras individuella prestationer som gemensamt var en del av det vi kallar det svenska musikundret. Tack för att ni visade att det går och för att ni fortsatt hålla fanan högt i över 5 decennier”

Denniz Pop Awards grundades 2013 av Denniz Pops gamla kollegor från Cheiron-studion, vänner och familj i syfte att föra Denniz Pops arv vidare genom att stötta nya generationer av låtskrivare, producenter och artister.

Juryn består av Max Martin, Rami Yacoub, Tove Lo, Jacob Schulze, Andreas Carlsson, Alexander Kronlund, Per Magnusson, Lisa Miskovsky, Johan Amatiello, Jörgen Elofsson och Doris Daga.

Christel Valsinger