Nyheter 3 augusti 2022

Ny bok om Olle Adolphson

2020 blev Jan Malmborgs biografi över Olle Adolphson, Trubbel, en av de mest hyllade svenska musikböckerna på länge och nominerad till Augustpriset. Nu har Malmborg grävt mer i visdiktarens arkiv och presenterar en ny bok.

I boken ett Tomt vitt papper samlar Jan Malmborg prosatexter, men också opublicerade manuskript, sångtexter och dikter ur Olle Adolphsons samlingar.

Många av texterna har tidigare förekommit i dagstidningar, böcker och lästs upp i radio. Men här finns också en hel del opublicerat material. Adolphson skriver om begreppet ”visa”, om den medeltida trubadurlyriken, om Evert Taube och Lasse Lucidor, några korta självbiografiska skisser, berättelser från Österlen och reseskildringar från Irland, Frankrike, Spanien.

Lars Nylin