25 november 2019

Pet Sounds fyller 40 med flera nyheter

Skivbutiken Pet Sounds i Stockholm firar 40 år i veckan. Det gör man med stor gala men även genom att utvidga satsningen Pet Sounds Paper, ihop med bryggeriet Carlsberg.

Pet Sounds på Skånegatan i Stockholm är inte landets äldsta existerande skivbutik, men som begrepp tillhör den dom starkast lysande.

Den butik som 1979 startade vid Stureplan finns sedan 1993 på sin nuvarande adress, och har i huvudstadsperspektiv blivit den kanske mest kända butiken, inte minst efter paradigmskiftet till streaming.

– Jag har inte riktigt svar på varför vi funnits i 40 år. Men vi kan erbjuda något som inte finns i andra skivaffärer. Många har tvingats stänga för att de fått hyreshöjningar de inte klarat av. Det har ju vi också fått, men vi har väl klarat av det, säger ägaren Stefan Jakobsson till tidningen Allt om Stockholm.

Den här veckan firas 40 år med stor gala på rockklubben Debaser. Men inte minst vill Pet Sounds lyfta konceptet och musikplattformen Pet Sounds Paper, lanserat tidigare i år, med en satsning på livemusik ihop med bryggeriet Carlsberg.

Pet Sounds är idag en musikalisk institution med en stark förankring i musik-Sverige. Det känns därför väldigt bra att tillsammans med dem kunna bidra till att livescenen stärks, säger Micke Johansson, Senior Brand Manager på Carlsberg Sverige i ett pressmeddelande.

För att stödja livescenen kommer man i samarbetet, initialt i Stockholm, under konceptet Pet Sounds Sessions, arrangera spelningar på utvalda platser i Stockholm, till exempel just Debaser Strand, Fotografiska och Pet Sounds egna butik. Spelningarna kommer även spelas in och vara möjliga för fans att streama via Pet Sounds hemsida samt på Pet Sounds Youtube-kanal.

Stockholm är en stad med otroliga musiker, både kända och okända. Det vore en enorm förlust för hela musikvärlden om de inte gavs möjlighet att träffa sin publik och växa. I Carlsberg Sverige har vi hittat en partner med stor kraft och förståelse för musik- och klubbvärlden, säger Stefan Jakobsson, grundare av Pet Sounds.

Som en del av satsningen lanserar dessutom ölvarumärket Guinness tidningen Stories, som bland annat vill lyfta Stockholms livescen.

Samarbetet lanseras i samband med 40-årsfirandet av Pet Sounds Firandet tar plats på Debaser Strand.

Firandet ska höras till alla de som tror att livescenen är ett utdöende släkte. Detta blir en kväll Stockholm sent kommer glömma, säger Stefan Jakobsson.

Fotnot: Sveriges äldsta existerande skivbutik är Burmans Musik i Umeå, öppnad 1949.

Lars Nylin