3 september 2019

JOHANSSON om Landr, Spotify, Apple Music

En miljon royaltyfria samples, möjligheten att kunna spela in podcasts direkt genom Spotify, och en undersökning om vad musikbranschen egentligen vill ha, finns bland nyheterna förmedlade av Daniel Johansson. 

—–

AI-plattformen Landr har lagt till 1 miljon royalty-fria samplingar som är fria att använda för musik i t ex reklam, på YouTube och i andra sammanhang. Det är den största uppdateringen tjänsten gör, och samtidigt lanserar man funktionen Selector, en AI-backad funktion som ska göra det lättare för producenter och musiker att hitta precis den sample eller musiksnutt som behövs.

Pascal Pilon, CEO på Landr, säger:

– The redesigned LANDR Samples platform comes with a built-in recommendation tool called Selector, which uses AI to deliver sound suggestions to artists based on their personal aesthetic and approach. By looking at a range of data points including acoustic similarity, key, timbre and rhythm, Selector is able to filter through millions of sounds and recommend loops, hits and one shots to musicians based on their personal preferences.

—–

Facebook och Spotify inför funktionen att kunna spela upp 15 sek av en delad låt i Facebook Stories och Facebook Messenger. En liknande integrering finns redan för Instagram. När man klickar på länken så öppnas Spotify-klienten för att kunna spela upp hela låten. Den som vill dela 15 sekunder av en låt i Stories gör det i Spotify, där de nya alternativen kommer att finnas under ”dela-knappen”.

Mer Spotify, i samband med att de avslöjade sina förlängda provperioder under förra veckan berättade tjänsten att man nu har över 50 miljoner spår, varav 450 000 är podcasts. Det verkar som om Spotify i sin satsning på podcasts kommer erbjuda möjligheten att lättare spela in och redigera poddar, knappen ”Create podcast” testas och är kopplad till Anchors plattform, som Spotify köpte upp tidigare i år.

Apple Music i sin tur kontrade snabbt på Spotifys förlängning av provperioden för sina betalabonnemang, från en månad till tre månader, med att förlänga sin provperiod till fyra månader som ett erbjudande genom LivingSocial. Antalet sådana provabonnemang är begränsat, men ser vi kanske ett begynnande ”provperiodskrig” mellan tjänsterna för att locka användare?

Apple Music har också lagt till streaming av 100 000 radiokanaler i en betaversion till en kommande uppdatering av appen.

—–

Spotify genomför just nu en öppen undersökning kring vilka tjänster olika aktörer i musikbranschen vill att de ska utveckla/införa. Spotify har under de senaste åren köpt upp ett antal bolag och plattformar med olika inriktning, som t ex Mediachain och Sonalytic, och satsar hårt på att utveckla verktyg som ska kunna användas av artister och musikskapare.

Daniel Ek har vid många tillfällen framhållit att målet är att hjälpa 1 miljon artister att kunna försörja sig på sin musik, och Spotify vill med undersökningen få en förståelse för vad branschens olika aktörer saknar.

Undersökningen ger många olika alternativ till nya funktioner, beroende av vilken roll man har i branschen, som t ex att kunna planera turnéer, att kunna spela in musik, hyra musikutrustning, gå kurser eller beställa produktion av merchandise genom Spotify.

Länken till undersökningen finns på https://artists.spotify.com/directory/distributors och heter helt enkelt ”Let us know”.

—–

Historien kring Tidals påstådda fusk av streamingstatistik har tagit en ny vändning. I ett brev riktat direkt till den norska statsministern Erna Solberg menar företaget att förundersökningen som genomförs av Økokrim är alltför aggressiv och inte tillräckligt underbyggd.

Tidal hänvisar till ett avtal mellan Polen och Norge som slöts för snart 30 år sen som syftade till att investerare i de båda länderna skulle behandlas rättvist och tryggt, ett avtal som i stort sett är helt dött. Tidal pekar dock på ett polskt dotterbolag och menar att behandlingen av systerbolaget i Norge bryter mot detta avtal.

Norge har liksom Sverige en stark lagstiftning kring vad ministrar och politiker kan engagera sig i för aktiviteter för att påverka juridiska processer och brottsundersökningar. Erna Solberg lär följaktligen hantera ärendet på ungefär samma sätt som Danmark hanterat utspelet kring eventuellt köp av Grönland, eller som Stefan Löfven reagerade när Donald Trump ansåg att han skulle lägga sig i A$AP Rocky-fallet, med ett snett leende. Kanske också ett gapskratt. När kamerorna är avstängda.

—–

Lästips: Why Taylor Swift Is Planning To Re-Record Her First 5 Albums

—–

Daniel Johansson